Ostvarite pravo na umanjenje računa za struju, gas i grejanje - evo kako!

Autor:

Vesti

01.05.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi pravilnik omogućava većem broju domaćinstava da ostvare status energetski ugroženog kupca

Ostvarite pravo na umanjenje računa za struju, gas i grejanje - evo kako!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ, Shutterstock

Penzionerima ležu penzije


Novi pravilnik koji je stupio na snagu prvog maja omogućava većem broju domaćinstava da ostvare status energetski ugroženog kupca. Kao što je "Blic Biznis" prvi pisao, promenjen je pravilnik kojim se uvećava iznos prihoda na osnovu kojih se dobija mogućnost da se konkuriše za ovaj status.

Procedura sticanja statusa energetski ugroženog kupca

Čitava procedura u vezi sa sticanjem statusa energetski ugroženog kupca sprovodi se u lokalnim samoupravama, koje su dužne da u roku od mesec dana odgovore na zahtev. Prema novoj Uredbi o energetski ugroženom kupcu, jednočlano domaćinstvo ima pravo na umanjenje troškova za struju do 120 kilovat-časova mesečno tokom cele godine, dok za veća domaćinstva ta granica iznosi i do 250 kilovat-časova mesečno.

Prednosti za određene kategorije stanovništva

Pored toga, primaoci socijalne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći automatski ostvaruju pravo na besplatnih do 250 kilovat-sati mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni ili do 60% umanjenja računa za daljinsko grejanje. Takođe, domaćinstvo na osnovu zdravstvenog stanja može steci status energetski ugroženog kupca ako član domaćinstva koristi medicinske aparate ili uređaje neophodne za održavanje zdravlja, a kome bi obustavom struje mogao biti ugrožen život ili zdravlje.

Olakšice za građane od 2023. godine

Od 2023. godine važi nova mera prema kojoj prethodni računi za električnu energiju, gas ili toplotnu energiju ne moraju da budu podmireni da bi se ostvario status energetski ugroženog kupca. Međutim, umanjenje računa se odnosi samo na naplatu potrošnje, dok se svi ostali fiksni troškovi plaćaju u punom iznosu.

Unapređena Uredba o energetski ugroženom kupcu

Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje. Ministarka Dubravka Đedović Handanović istakla je da je značajno uvećan broj građana koji su iskoristili pravo da steknu status energetski ugroženog kupca, uključujući i građane koji primaju minimalne penzije koji mogu da dobiju popust od hiljada dinara.

Ove mere predstavljaju korak ka većoj socijalnoj inkluziji i pružanju podrške najugroženijim građanima, a cilj je da se broj takvih građana smanji u budućnosti.

(Blic)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading