PODRŠKA OBOLELIMA OD RETKIH BOLESTI: Dostupna pomoć države u iznosu od 110 hiljada dinara

Autor:

Vesti

13.04.2024

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova inicijativa pruža obolelima mogućnost da ostvare najmanje 110.000 dinara pomoći.

PODRŠKA OBOLELIMA OD RETKIH BOLESTI: Dostupna pomoć države u iznosu od 110 hiljada dinara

Foto: Shutterstock

Od januara ove godine, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju omogućilo je obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama finansijsku podršku u vidu jednokratne pomoći, vaučera za lekove i medicinska sredstva, kao i vaučera za rehabilitaciju. Ova inicijativa pruža obolelima mogućnost da ostvare najmanje 110.000 dinara pomoći.

Svesna značaja podrške za obolele od retkih bolesti i njihove porodice, država planira da nastavi sa jačanjem ove vrste pomoći. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju nedavno je formiralo Grupu za podršku porodicama s decom koja su obolela od retkih bolesti, koja će raditi na unapređenju uslova za obolele i njihove porodice, prenosi Tanjug.

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Anđela Mišić, četrnaestogodišnja devojčica iz Šida, koja boluje od bulozne epidermolize, dobila je rešenje o jednokratnoj finansijskoj pomoći, kao i vaučere za nabavku lekova, medicinskih sredstava i rehabilitaciju. Ova podrška će značajno olakšati Anđelinu svakodnevicu i omogućiti joj bolji kvalitet života.


Osim finansijske podrške od ove godine, Anđela Mišić je od 2011. godine dobijala odgovarajuća pomagala poput elastičnih zavoja, silikonskih flastera, tubularnih zavoja i igala za pen špriceve preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Budžet za retke bolesti od 2012. godine

Važno je istaći da pre 2012. godine, nijedan pacijent nije bio lečen od retkih bolesti o trošku države. Tek 2012. godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, formiran je budžet za retke bolesti, čime je omogućeno da oboleli dobiju adekvatnu medicinsku negu i podršku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading