OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU! Nalazi se u Evropi i nosi ovu titulu sedmu godinu zaredom!

Autor:

Vesti

20.03.2024

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finsk najsrećnija zemlja na svetu, kaže statistika.

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA NA SVETU! Nalazi se u Evropi i nosi ovu titulu sedmu godinu zaredom!

Foto: shutterstock

Finska je ponela titulu najsrećnije zemlje na svetu sedmu godinu zaredom, prema izveštaju Mreže rešenja za održivi razvoj koja deluje pod pokroviteljstvom UN-a. Prosečna ocena Finske iznosi 7,7, dok slede Danska, Island i Švedska. S druge strane, Afganistan se nalazi na poslednjem mestu liste od 143 zemlje sa ocenom 1,7, usled humanitarne katastrofe nakon povratka talibana na vlast 2020. godine.

Sjedinjene Države i Nemačka van prvih 20

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države i Nemačka prvi put nakon više od 10 godina van prvih 20 najsrećnijih zemalja, zauzevši 23. i 24. mesto, dok je Francuska na 27. mestu.

Najveći pad sreće i porast sreće

Najveći pad sreće u periodu od 2006. do 2010. zabeležen je u Afganistanu, Libanu i Jordanu, dok su Srbija, Bugarska i Latvija pokazale najveći porast sreće. Ovo ukazuje na značajne promene raspoloženja u različitim regionima tokom protekle decenije.

Ključne stvari za sreću

Izveštaj uzima u obzir šest ključnih stvari koje utiču na sreću stanovništva, uključujući socijalnu potporu, osobne prihode, zdravlje, slobodu, velikodušnost i odsustvo korupcije. Takođe, blizina prirode i ravnoteža između posla i privatnog života smatraju se ključnim faktorima zadovoljstva Finaca.

Generacijski jaz u sreći

Interesantno je da se u izveštaju ističe snažniji osećaj sreće među mlađim generacijama u većini regija i zemalja, dok je indeks sreće znatno pao među mladima u Severnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Istovremeno, porast sreće zabeležen je među svim skupinama u zemljama istočne Evrope.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading