MTEL LIDER TELEKOMUNIKACIONE INDUSTRIJE PO ISPLATI DIVIDENDE: Rekordna dobit u 2023. godini

Autor:

Vesti

20.02.2024

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsećanja radi, Mtel je godinama isplaćivao kompletnu dobit svojim akcionarima što je, prema mišljenju ekonomista, bila jedinstvena praksa.

MTEL LIDER TELEKOMUNIKACIONE INDUSTRIJE PO ISPLATI DIVIDENDE: Rekordna dobit u 2023. godini

Foto: Mtel

Sa 50% isplate neto dobiti svojim akcionarima, Mtel drži lidersku poziciju među evropskim telekom operaterima kada je reč o isplati dividende. Iako je odluka ove kompanije da za 2022. godinu ne isplati dividendu u stoprocentnom iznosu uticala na vrednost akcija na Banjalučkoj berzi, ekonomski stručnjaci i danas je ocenjuju kao poslovno jedino ispravnom.

Podsećanja radi, Mtel je godinama isplaćivao kompletnu dobit svojim akcionarima što je, prema mišljenju ekonomista, bila jedinstvena praksa. Prema javno dostupnim podacima, prosečan racio isplate dividende u telekomunikacionoj industriji za 2022. godinu iznosio je 39%, po čemu je Mtel i dalje kompanija koja isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima.

Iako finansijski izveštaji za 2023. godinu nisu kompletirani, Mtel je u prvih devet meseci prošle godine beležio stabilan rast neto dobiti od 15%. Iz ove kompanije su krajem godine saopštili da je 2023. po svim pokazateljima rekordna što je, kako kažu, potvrda ispravnosti odluke da se deo dobiti investira u kompaniju i njenu finansijsku konsolidaciju.

Prema objavljenim analizama udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, EBITDA marža Mtel-a je i u 2022. godini bila gotovo 50% dok telekom operateri poput Telekoma Austria, Deutsche Telekoma ili nekih drugih regionalnih kompanija imaju zaradu, iskazanu na ovaj način, ispod 40%. Ovo bi, prema analizama ekonomista, trebalo da osigura prednost Mtel-a u vrednovanju akcija i njihovoj tražnji, ali i potvrdi značajno veću sposobnost zarađivanja novca, mjereno sa EBITDA maržom, nego u ostalim telekom operaterima.

Osim rasta dobiti, Mtel je u prošloj godini prodajom antenski stupova povećao likvidnost kompanije dok budući rast troškova po osnovu iznajmljivanja infrastrukture neće narušiti njegovu profitabilnost. Nastavkom politike akvizicija, odnosno kupovinom kompanije Trion Tel, Mtel je učvrstio svoju poziciju i kupio aktivu koja će doprineti rastu profitabilnosti.

Ekonomski stručnjaci smatraju da cena akcija nije pokazatelj stvarnog poslovanja kompanije zbog nerazvijenosti Banjalučke berze i relativno malih trgovanja, a da dobit, broj korisnika i nove akvizicije pokazuju da je Mtel u ozbiljnom usponu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading