AKO SE PORODITE U INOSTRANSTVU, NA DRŽAVLJSTVO BEBE NEMATE PRAVO! Jedino na šta možete da računate je - RAČUN!

Autor:

Vesti

01.11.2023

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna beba odlučila je da se rodila na letovanju, preveremeno, i to u Grčkoj, umesto u Srbiji.

AKO SE PORODITE U INOSTRANSTVU, NA DRŽAVLJSTVO BEBE NEMATE PRAVO! Jedino na šta možete da računate je - RAČUN!

Foto: shutterstock

Bračni par iz Srbije koji već ima dve ćerke, letos je postao bogatiji za još jednu devojčicu i to na Tasosu, umesto, kako je planirano, u Srbiji. Međutim, hladan tuš ih je dočekao kada su shvatili da umesto nekakvih prava, imaju obavezu "tešku" nekoliko desetina evra.

Juče sam saznala da se u Grčkoj na Tasosu, prevremeno, u osmom mesecu rodila devojčica. Mama i tata su sa jos tri ćerkice bili na odmoru i beba je rešila da se rodi baš u Grčkoj. Porodica je dosta imala truda i muke da prođu kroz situaciju, ali sada je beba srećna kod svoje kuće ! Pitam se, da li ima neke privilegije od strane Grčke, jer ipak je rešila baš tamo da se rodi - piše u objavi u Fejsbuk grupi "Grčka info".

Međutim, izgleda da mit o automatskom dobijanju državljanstva ipak nije istina. Umesto toga, porodici će biti dostavljen masan račun.

- Nema. Grčka pridapa evropskom kontinetalnom pravu i ako na to mislite, neće imati prava na državljanstvo. Drugo, za sve neke državne finansijske nadoknade najčešće bar majka mora biti državljanin, te s toga ako tako nešto postoji i u Grčkoj ni na to neće imati pravo.
Treće, najverovatnije će morati i da nadoknadi cenu porođaja u Grčkoj jer ni jedno osiguranje (ako su bili osigurani) to ne pokriva
- objasnila je jedna članica grupe.

Dodaje se i da ti troškovi neće biti mali, budući da je majka sa bebom boravila u bolnici mesec i po dana, ali da bolnica ima obavezu da taksativno nabroji naplaćene stavke. Procenjuje se da se u ovakvim slučajevima troškovi kreću i do nekoliko desetina evra.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading