ZBOG JEDNE STVARI MOGU DA VAS VRATE S GRANICE, A LAKO SE PROVERAVA: Ovu stavku obavezno razjasnite pre nego što krenete na put!

Autor:

Vesti

30.06.2023

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sajtu Ministarstva pravde građani Srbije u par klikova mogu da provere da li se nalaze u Registru neplaćenih novčanih kazni

ZBOG JEDNE STVARI MOGU DA VAS VRATE S GRANICE, A LAKO SE PROVERAVA: Ovu stavku obavezno razjasnite pre nego što krenete na put!

Foto: Tanjug

Sezona odmora uveliko je počela i ukoliko se spremate za put van zemlje, a niste izmirili sve obaveze prema državi, postoji mogućnost da budete vraćeni sa granice! Kako bi izbegli ovaj scenario i proverili da li se nalazite u registru neplaćenih kazni dovoljno je svega dva minuta i nekoliko klikova!

Ko nije platio kaznu, po zakonu, ne može da dobije ili obnovi neka dokumenta, vozačku ili saobraćajnu dozvolu, a na samoj granici može vam biti zabranjeno da napustite zemlju! 

Prošlo je skoro tri godine od kako komunalna policija, saobraćajna policija i "Parking servis" ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila zbog čega mnogi građani i ne znaju da su sankcionisani sve dok im ne stigne rešenji iz suda o plaćanju kazne ili krenu da putuju pa ih vrate sa granice. 

-Bilo koja neplaćena novčana kazna, saobraćajni prekršaj ili neplaćen parking, po prekršajnom nalogu ili po neplaćenoj novčanoj kazni koja je izrečena presudom Prekršajnog suda, može biti osnov za izdavanje poternice. U tom slučaju policija može da vam zabrani izlazak iz zemlje - objašnjava izvor Republike.

Ipak, kako bi izbegli neprijatnosti na granici, kroz nekoliko klikova možete proveriti da li država od vas nešto potražuje. Unosom imena i prezimena, uz matični broj, građani u „Registru neplaćenih kazni i drugih novčanih iznosa" koji se nalazi na sajtu Ministarstva pravde, mogu da provere da li imaju neki neplaćeni prekršaj, a ukoliko ga imaju, dobiće i instrukcije za uplatu.

U Registar neplaćenih kazni evidentiraju se sve izrečene novčane kazne koje nisu plaćene u zakonski ostavljenom roku. Pored novčanih kazni, evidentiraju se i zaštitne mere kao što je zabrana upravljanja vozilom, kazneni poeni, rad u javnom interesu i opomene, kao i ukori i mera pojačanog nadzora nad maloletnikom, objašnjavaju stručnjaci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

30.06.2023 13:11

Klasicna zloupotreba, zbog neplacene kazne ne moze da zabrani izlazak iz zemlje vec samo onda kada se pokrene postupak za prinudnu naplatu i privodjenje npr. Pre toga mup nema osnova da pogleda stanje a ne da zaustavlja na granici bez naloga. Mnogo zakona prekrsise