DOMOVI ZDRAVLJA PUNI ZBOG SIMPTOMA KOJI UPLAŠI SRBE! Javlja se u USTIMA, dr Turkulov: Ne cedite, tečnost je ZARAZNA!

Autor:

Vesti

10.06.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperatura razlikuje "američki virus" od alergija

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI ZBOG SIMPTOMA KOJI UPLAŠI SRBE! Javlja se u USTIMA, dr Turkulov: Ne cedite, tečnost je ZARAZNA!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Simptom koji se javlja u ustima je znak "američkog virusa", a doktorka Vesna Turkulov otkriva sve što treba da znamo o ovom oboljenju.

Jedan od najvećih izazova za lekare praktičare je povišena telesna temperatura nepoznatog porekla. Pacijenti koji danima, čak i nedeljama, imaju temperaturu višu od 38,3 često su uplašeni, a mnogi od njih ne znaju kome da se obrate. Malaksalost, temperatura do 40, bolovi u mišićima, samo su neki simptomi koji u poslednje vreme muče decu. U pitanju je tzv. "američki virus", a po čemu se razlikuje od ostalih, objasnila je doktorka Vesna Turkulov, specijalistkinja infektologije i gerontologije i državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja.

- Američki virus se zove 'hand-foot-mouth bolest'. Zato su ga pacijenti sami proglasili američkim virusom, ali on se tako ne zove u literaturi. To je virusna bolest koja ide uz prateći osip, zato je nešto drugačiji od ostalih i zato se roditelji više zabrinu kad se virus pojavi kod deteta. Odmah se jave jer se uplaše. Pojave se plikovi oko usta, na šakama, stopalima. Mogu da se pojave na ostalim delovima tela. Postoje i neke kliničke slike koje su drugačije, ali ovo je klasična prezentacija. Dete izgleda kilavo, dobije temperaturu koja varira od 38 do 40, ali jasno se vidi da je dete bolesno - rekla je za RTS dr Turkulov.

Temperatura razlikuje "američki virus" od alergija, istakla je doktorka.

- Dete kad ima alergiju, nema temperaturu. Pojave se samo promene na koži. Za ovaj virus su specifični plikovi koji podsećaju na varičelu. Roditelji dođu i kažu da je dete dobilo varičelu u vrtiću. Čekaonice Doma zdravlja su pune zbog ovog virusa. Ostale respiratorne infekcije su se smanjile, a ove godine su vladale više od šest meseci. Sada imamo ovo, stomačni virus, alergije i ubode insekata - otkrila je doktorka i objasnila šta svaki roditelj treba da zna.

- Ima nekoliko važnih stvari. Prva je to što ovaj virus izazivaju dve vrste virusa, koksaki i enterovirus. Roditelji kad čuju za koksaki, odmah se uplaše da će ovaj virus napasti srce. Ovaj virus izaziva neki tip koksakija koji nema nikakve veze sa srcem. Drugo, pošto je virusno oboljenje u pitanju, antibiotici ne treba da se piju. Za visoku temperaturu se daje paracetamol ili ibuprofen - rekla je dr Turkulov i dodala:

- Same promene na koži ne treba cediti ili stiskati, jer je tečnost u plikovima zarazna. Roditelji mogu da se zaraze preko deteta. Ono što karakteriše ovu bolest i što roditelje najviše brine jeste gubitak apetita. Dete plikove ima u ustima i izuzetno bolno reaguje, otežano jede. Važno je naglasiti da ne brinu, bitno je da dete ne dehidrira. Postoje kliničke slike bez temperature, ali detetu treba dati paracetamol ili ibuprofen da se obezbole promene u ustima. Toplo preporučujem sladoled", rekla je doktorka i istakla da osoba koja ima "američki virus" ne treba da se kreće među ljudima.

- Bolest traje od sedam do deset dana. Prenosi se jako lako, izuzetno je zarazan virus, bilo da je to kapljičnim putem ili preko zajedničke površine. Treba pojačati higijenu i izbegavati kolektiv dok ne prođe deset dana - objasnila je dr Vesna Turkulov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading