Saopštenje Zaštitnika građana o izveštavanju medija o trgovini ljudima: STOJANOVIĆ: MEDIJI VEOMA VAŽNI U BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA!

Autor:

Vesti

31.03.2022

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović izjavila je danas da je u borbi protiv trgovine ljudima i u procesu zaštite žrtava te trgovine važna saradnja svih nadležnih organa i institucija, kao i da u toj borbi veoma značajnu ulogu imaju mediji.

Saopštenje Zaštitnika građana o izveštavanju medija o trgovini ljudima: STOJANOVIĆ: MEDIJI VEOMA VAŽNI U BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDIMA!

Foto: Kancelarija zaštitnika građana

- Konvencija o borbi protiv trgovine ljudima Saveta Evrope obavezuje države članice da preduzmu mere radi sprečavanja i suzbijanja trgovine ljudima, a u članu 11 prepoznaje medije kao aktere u borbi protiv trgovine ljudima i nalaže zaštitu identiteta i privatnosti žrtava - rekla je Stojanović u izlaganju na radionici za novinare koju je organizovala Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu.

Stojanović je dodala da je istim članom Konvencije predviđeno da države članice treba da razmotre donošenje mera kojima će podsticati medije da štite privatnost i identitet žrtava i dodala da zaštita privatnosti žrtava trgovine ljudima ne znači samo zaštitu njenog identita već i neobjavljivanje fotografije objekta u kojem živi, intervjua sa bliskim srodnicima ili naslova.

Foto: Privatna arhiva

 

Zamenica Zaštitnika građana je podsetila da je Zaštitnik građana po novom Zakonu o Zaštitniku građana dobio nadležnost nacionalnog izvestioca u borbi protiv trgovine ljudima i pozvala sve novinare da se obrate ovoj nezavisnoj državnoj instituciji u vezi svih nedoumica koje imaju prilikom izveštavanja o trgovini ljudima i zaštiti žrtava.

Radionicu za novinare o etičkom izveštavanju o trgovini ljudima zasnovanom na činjenicama organizovala je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu, u okviru projekta „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“ koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading