OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE SAVA POZELENELA: Stručnjaci otkrivaju zašto je ovo odlična vest (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

06.09.2024

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovakva pojava se povremeno dešava

OTKRIVENO ZBOG ČEGA JE SAVA POZELENELA: Stručnjaci otkrivaju zašto je ovo odlična vest (FOTO/VIDEO)

Foto: Filip Stevanovic / AFP / Profimedia

Poslednjih dana, na samom ulazu u Savski rukavac kod Ade Ciganlije, primećeno je da je voda postala neobično zelena, prekrivena milionima sićušnih listića, prenosi agencija Tanjug. Nakon detaljnog istraživanja, stručnjaci su otkrili da nije reč o algama, već o biljci sočivici, koja je prekrila površinu reke.

Republika

Foto: Printskrin/Dnevnik.hr

Pozelenela Sava

 

Prema rečima redovnog profesora za algologiju i mikologiju, Gordane Subakov Simić, sočivica se pojavljuje u ovom periodu godine, naročito pri visokim temperaturama vazduha i vode. Ona je istakla da ova biljka nije opasna, već naprotiv, koristi za čišćenje vode. Kada je opterećenje vode visoko solima, azotom i fosforom, sočivica se prenamnožava i formira zelene tepihe, što je slučaj i sa čukaričkim rukavcem.

- Sočivica se pojavljuje na kanalima, rukavcima, jezerima, sporotekućim rekama i močvarama u ovo doba godine, pri visokim temperaturama vazduha, pa i vode, kada su veoma niski vodostaji - navela je ona, govoreći za Tanjug.

Profesorka je naglasila da sočivica nije otrovna ni opasna po životinje, te da čak neke životinje koriste ovu biljku za ishranu.

Republika

Foto: Printskrin/Dnevnik.hr

Pozelenela Sava

 

- Čak se i koristi za prečišćavanje vode i sama prečišćava vodu, tako da će posle ovoga čukarički rukavac biti čistiji nego što jeste - navodi ona.

Gordana Subakov Simić je istakla da se ovakva pojava povremeno dešava, posebno u kanalima i močvarama u Vojvodini. Dodala je da su trenutni uslovi pogodovali razmnožavanju sočivice, ali da se očekuje da će se situacija normalizovati nakon promene vremenskih uslova.

Iako možda na prvi pogled deluje neobično i možda čak i neprijatno, važno je napomenuti da sočivica nije otrovna niti opasna po životnu sredinu. Profesorka je istakla da je ovakva pojava posledica opterećenja vode solima, azotom i fosforom, te da je priliv zagađene vode iz Topčiderske reke doprineo ovom neobičnom fenomenu.

Republika

Foto: Printskrin/Dnevnik.hr

Pozelenela Sava

 

Kako kaže Subakov Simić, ovo nije izolovan slučaj i ovakve pojave su uobičajene u određenim periodima godine.

 

 

Nakon njenog objašnjenja, možemo zaključiti da "zelena Sava" nije razlog za zabrinutost, već da je reč o prirodnom procesu čišćenja vode koji će doprineti poboljšanju kvaliteta vode u čukaričkom rukavcu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading