MEDIJI LAŽNE DRŽAVE OBJAVILI SKANDALOZAN ČLANAK O PREDSEDNIKU SRBIJE PO UGLEDU NA DRUGARE IZ SARAJEVA: "Uskočili sami sebi u usta", pa počeli da se vade! Vučić im kriv...

Autor:

Vesti

25.07.2024

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvo su objavili članak, zbog kojeg su se gorko pokajali! Zatim su odlučili da upute izvinjenje, ali ne predsedniku Srbije...

MEDIJI LAŽNE DRŽAVE OBJAVILI SKANDALOZAN ČLANAK O PREDSEDNIKU SRBIJE PO UGLEDU NA DRUGARE IZ SARAJEVA: "Uskočili sami sebi u usta", pa počeli da se vade! Vučić im kriv...

Foto: ST/Vladimir Lukić

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu upozorava na zabrinjavajuće izveštavanje Radio-televizije Kosova (RTK) koja je u proteklom periodu u dva navrata uputila izvinjenje i izrazila žaljenje zbog sadržaja koji je plasiran na ovom javnom servisu.

RTK je 22. jula u vestima objavio informacije iz teksta bosanskohercegovačkog medija "Slobodna Bosna" u kojem se pojedini kosovski mediji optužuju da ih "kontrolišu Srbija i Vučić".

Upravni odbor RTK izrazio je "žaljenje zbog objavljivanja članka u kojem su u bosanskim medijima apostrofirani kosovski mediji, iako ih RTK nije pomenuo ni u jednom izveštaju".

Naveli su da je "Upravni odbor RTK ozbiljno razmotrio objavljivanje kontroverznog članka u ponedeljak, 22. jula 2024. godine na RTK, preuzetog iz bosanskohercegovačkog medija", kao i da su članovi Odbora izrazili zabrinutost "zbog ovog jasnog propusta i zatražili detaljna pojašnjenja od menadžmenta".

 - Direktorka je obavestila odbor da će formirati stručnu komisiju koja će detaljno razjasniti situaciju i uređivačku odgovornost za ovu objavu, kao i da će preduzeti stroge mere u skladu sa zakonom i internim aktima RTK - piše u saopštenju.

Nakon odluke UO RTK da razjasni uređivačku odgovornost, oglasio se direktor ovog javnog servisa Riljind Gervala koji je naveo da smatra da je "Slobodna Bosna" ozbiljan medij.

Gervala je pozdravio pokretanje komisije, ali je naveo da "RTK ne može da postane anksiozni medij, hodajući na prstima da ne bi nikome smetao".

UNS sa svojim ogrankom na KiM podseća da je RTK je 17. marta ove godine ponovio lažnu vest objavljenu pre 20 godina, da su se trojica albanskih dečaka utopila u reci Ibar "dok su bežala od grupe srpskih mladića".

Ova informacija bila je okidač za Martovski pogrom u kom je stradalo 19 ljudi, proterano 4.000 Srba, a uništeno i oskrnavljeno 39 hramova Srpske pravoslavne crkve.

Nakon što je Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na KiM reagovalo na ponavljanje lažne vesti, a najmanje pedesetoro zaposlenih na kanalu na srpskom jeziku RTK2 i u srpskoj redakciji RTK1 distanciralo od spornog teksta, RTK ju je izmenio naglašavajući da je "korigovana nakon prethodne nenamerne tehničke novinarske greške, zbog čega se izvinjavaju".

Sredinom maja, tadašnji generalni direktor RTK Škumbin Ahmetdžekaj rekao je da je objavljena vest bila "lapsus" napominjući da je izmenjena, a da su protiv odgovornog za njeno objavljivanje preduzete disciplinske mere.

Međutim, u izmenjenoj informaciji objavljenoj na portalu RTK izostavljeno je da je nasilje 17. marta 2004. godine bilo usmereno protiv Srba.

UNS sa svojim ogrankom na Kosovu upozorava da je zabrinjavajući stepen kršenja profesionalnih standarda na RTK i još jedanput ponavlja da je neophodno da srpska zajednica na KiM, u skladu sa međunarodnim aktima i Ustavom Kosova, ima pravo i treba da formira nezavisni javni servis na srpskom jeziku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Ivan

25.07.2024 17:15

Naravno da mediji treba da budu profesionalni i objektivni,a ne pod uticajem stranih službi kako bi širili gnev kod gradjana.

Mara

25.07.2024 17:40

Срамота шта народ ради само да би добио пажњу и да би ширио зло! Срамота! Џабе се извињавају, кад ономе коме треба да се извине нису! Што пре то ураде, боље по њих!💪🏻

Marko

25.07.2024 17:42

Sami sebe blamiraju, užas na šta su mediji spali.

Rade

25.07.2024 17:43

To nisu mediji, nego propagandne masine koje rade protiv Srbije.