UBEDLJIVA POBEDA ASADOVE PARTIJE: Objavljeni rezultati izbora u Siriji, evo kolika je bila izlaznost

Autor:

Vesti

18.07.2024

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izlaznost u Siriji je bila 38 odsto od 19,3 miliona birača sa pravom glasa, rekli su izborni zvaničnici

UBEDLJIVA POBEDA ASADOVE PARTIJE: Objavljeni rezultati izbora u Siriji, evo kolika je bila izlaznost

Foto: Tanjug/SANA via AP, File

Partija BAATH sirijskog predsednika Bašara al Asada osvojila je najveći broj mesta na parlamentarnim izborima u toj zemlji, pokazali su izborni rezultati, objavljeni danas.

Izbori za 250 poslaničkih mesta održani su u ponedeljak u 8.151 centru u delovima zemlje pod kontrolom vlade, ali je glasanje ponovljeno u nekoliko okruga, uključujući Alepo, Latakiju, Hamu i Daru, nakon što su izborni zvaničnici rekli da je bilo nepravilnosti, uključujući birače koji su glasali dva puta.

Šefovi nekih izbornih centara upućeni su pravosuđu zbog navodnih izbornih prekršaja.

Kako navodi AP, za 250 mesta borilo se ukupno 1.516 kandidata, a rezultati su pokazali su da je svih 185 kandidata iz stranke BAATH i njenih saveznika osvojilo mesta, što je povećanje u odnosu na 177 mesta koje je koalicija osvojila 2020, piše Tanjug.

Izlaznost u Siriji je bila 38 odsto od 19,3 miliona birača sa pravom glasa, rekli su izborni zvaničnici.

Šef Vrhovnog sudskog komiteta za izbore Džihad Murad, koji je objavio rezultate, rekao je da oni ''odražavaju najširu zastupljenost sirijskog naroda u njihovim različitim grupama i sektorima“.

Glasanje je četvrto od početka građanskog rata u zemlji u martu 2011, a za razliku od predsedničkih izbora, Sirijci u dijaspori nemaju pravo glasa na parlamentarnim izborima.

Očekuje se da će sledeći parlament pokušati da usvoji ustavni amandman koji bi ukinio ograničenje koje Asad ima na mandat do 2028, i omogućiti mu da se zadrži na toj funkciji, piše AP.

Za amandman je potrebna tročetvrtinska većina, ili 188 glasova, malo više od broja mesta koje imaju Bat i njeni saveznici, ali nezavisni parlamentarci obično glasaju u korist vlade.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading