Održana Svečana akademija povodom 67 godina od osnivanja Šahovskog saveza Beograda

Autor:

Vesti

28.06.2024

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas, 28. juna 2024. u 13 časova, u okviru Vidovdanskog turnira, u Sali Ive i Glige u zgradi Borbe, svečano je obeležena 67. godišnjica od osnivanja Šahovskog saveza Beograda, u prisustvu brojnih šahista, ljbitelja i prijatelja ove igre na 64 polja, a uz prenos uživo na RTV Studio B.

Održana Svečana akademija povodom 67 godina od osnivanja Šahovskog saveza Beograda

Foto: Šahovski savez Srbije

Šahovski savez Srbije

Program je započeo intoniranjem himne u izvođenju Marijane Radosavljević i Branka Tadića na harmonici, nakon čega je prisutne pozdravio predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić,

- Želim da se zahvalim svim prijateljima koji su došli da upriliče ovaj događaj. Drago mi je da smo ponovo svi ovde, u zgradi "Borba", koja predstavlja pravu kuću srpskog šaha i šahovski dom i tako treba i da bude. Posebno mi je drago što je sa nama i otac Luke Budisavljevića, koji je beleži sjajne rezultate u poslednje vreme. Naš cilj je da promovišemo šah među decom, da oni kroz ovu igru izrastu u dobre i plemenite ljude, za to treba da se borimo. Mi smo u znak podrške i prijateljstva koje imamo sa našom braćom na Kosovu i Metohiji organizovali ovaj Vidovdanski rejting turnir prošle godine po prvi put u Beogradu, jer oni dole nisu bili u prilici to da učine, a zadovoljstvom smo to uradili i ovaj put. Još jednom želim da se zahvalim svima što ste došli - poručio je Jorgić.

Republika

Foto: Šahovski savez Beograd

Vidovdanski šahovski turnir

U nastavku programa, prisutni su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o radu Šahovskog saveza Beograda, šahovskim turnirima koji su održani u protekloj godini, značajnim trenucima i uspesima u organizaciji i promociji šaha, kao i napore u privlačenju novih generacija šahista, a potom i kratak film o svim benefitima i veštinama koje igranje ove drevne igre uči, a koji je nastao u svrhu borbe za vraćanje šaha u škole.

Republika

Foto: Šahovski savez Beograd

Vidovdanski šahovski turnir

U okviru svečanosti, uručene su plakete i zahvalnice institucijama, organizacijama i pojedincima koji su pružili značajnu podršku, doprinos razvoju i promociji beogradskog šaha. Plakete su uručene Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu, izdavačkoj kući Klet, Agenciji za sprečavanje korupcije, Gradskoj opštini Novi Beograd, Šahovskom savezu Kosova i Metohije, kompaniji DPC NETWORKS, Pravoslavnom sportskom društvu Sveta Srbija, šahovskim klubovima Vidikovac, Crvena zvezda i PTT, kao i brojnim osnovnim školama i medijskim kućama koje su pratile i podržale šahovske aktivnosti tokom proteklog perioda. Za izuzetne ostvarene rezultate, priznanje je dobio i mladi šahista Luka Budisavljević, koji predstavlja svetlu budućnost srpskog šaha.

Republika

Foto: Republika

Vidovdanski šahovski turnir

Posebnu čast i priznanje dobio je gospodin Milan Aca Milićević, koji je nagrađen za životno delo. Njegovo ime, sinoim je za mnoga velika i važna dešavanja u beogradskom šahu. Bio je utemeljivač i organizator serije supertunira „Investbanka“, na kojima su igrali najbolji igrači sveta tog vremena. Više decenija je bio čelni čovek Šahovskog kluba „Beograd“, koji je pod nazivom „Beograd JIK“ bio i šampion SFRJ. Milićević je organizator mnogih mečeva, gran-pri serija turnira i višegodišnji predsednik Šahovskog saveza Srbije. Njegov doprinos šahovskoj zajednici je nemerljiv i predstavlja inspiraciju za sve buduće generacije šahista.

Republika

Foto: Šahovski savez Beograd

Vidovdanski šahovski turnir

Svečana akademija povodom 67 godina Šahovskog saveza Beograda je bila značajan događaj koji je još jednom pokazao koliko je šah duboko ukorenjen u kulturi i životu Beograda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading