PADA SURČINSKA GRAĐEVINSKA MAFIJA! Država staje na put kriminalu teškom stotine miliona evra!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

18.06.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Desetine objekata niklo mimo zakona, umešani biznismeni, funkcioneri državnih firmi, policajci...

PADA SURČINSKA GRAĐEVINSKA MAFIJA! Država staje na put kriminalu teškom stotine miliona evra!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Profimedia

Divljanju surčinske građevinske mafije došao je kraj. Kako portal Republika saznaje, tužilaštvo će posle višemesečne istrage podići optužnice protiv organizovane grupe koja se sumnjiči da je nelegalnom gradnjom zgrnula stotine miliona evra!

RAJ ZA MUĆKE

Prema rečima našeg sagovornika, upućenog u višegodišnje malverzacije, radi se o desetinama objekata koji su volšebno nikli na teritoriji opštine Surčin.

- Koliko daleko ide njihova drskost govori i to što su nelegalno gradili čak i na području koje obuhvata kompleks EXPO 2027. Radi se o betonskoj bazi, što je takođe bio predmet istrage - otkriva naš izvor i dodaje:

Umešani i opštinari?

Tužilaštvo osnovano sumnja da su u mutne radnje umešani i neki niži službenici u surčinskoj opštini i da veza s divljim graditeljima nije od juče, a naš izvor još kaže:

- Pretpostavlja se da je šema bila uhodana i da su neke dozvole izdavane mimo zakona. Bilo je primera da je opština, mimo svojih ingerencija, odobravala gradnju objekata čija je kvadratura premašivala opštinsku nadležnost.

- Javni tužilac je naložio Policijskoj stanici Surčin da prikupi obaveštenja i postupak je u toku. Radi se o nelegalnoj betonskoj građevini.

Ovaj prljavi biznis je veoma razgranat i pretvorio se u pravu kriminalnu hobotnicu koja godinama radi bukvalno šta hoće.

- Radi se o velikim parama, a gde su velike pare, tu nema poštenja. Tako su u celoj priči ne samo pojedini biznismeni, koji, između ostalog, na ovaj način peru pare, već i funkcioneri na visokim položajima u državnim preduzećima koji pružaju logistiku, naravno, za dobru nadoknadu. Istraga ih je temeljno pročešljala, a tek će se videti na koje su sve načine uspeli da od plate obezbede sebi luksuzne nekretnine, vozni park, ekskluzivna letovanja... - pojašnjava izvor Republike.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nelegalna gradnja

PADALI SAMO SITNI

On dodaje da su, kako kaže, i vrapci na grani znali šta se dešava, ali da nikakvog pomaka nije bilo. Razlog su i pojedinci u MUP koji su praktično bili potpora nelegalnim graditeljima.

- Pisane su nebrojene prijave, ali su završavale u fiokama policijskih službenika. Opstrukcije je bilo na svim stranama, tužilaštvo je u više navrata tražilo da se prikupe informacije o divljoj gradnji, ali je ceo proces usporavan pod raznim izgovorima, pa se tapkalo u mestu. Uglavnom su padale sitne ribe, ali su oni glavni imali jaka leđa od raznih struktura - kaže naš sagovornik.

Foto: ST/Vladimir Lukić

Nelegalna gradnja u Surčinu

Opština Surčin: Svi zaposleni rade po zakonu

Iz opštine Surčin je našem listu juče odgovoreno da, zbog ukidanja opštinskih građevinskih inspekcija 2018, sve sumnje o bespravnoj gradnji građani prijavljuju Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju.

- Izgradnja EXPO 2027, nacionalnog fudbalskog stadiona i akvatik centra u Surčinu od izuzetnog je značaja za građane naše opštine. Nemamo informaciju da se na tom području odvija nelegalna gradnja - stoji u odgovoru u kome se dodaje da su svi "zaposleni u gradskoj opštini Surčin dužni da poštuju zakone i rade u skladu sa zakonskim propisima".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading