ZMIJA NA ZEMUNSKOM KEJU: Misteriozna borba između predatora i plena (VIDEO)

Autor:

Vesti

16.06.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zmija davila ribu.

ZMIJA NA ZEMUNSKOM KEJU: Misteriozna borba između predatora i plena (VIDEO)

Foto: Facebook/Bojan Ilic/Divlji Beograd

Zmija

Na Zemunskom keju, slučajni prolaznik je svedočio nesvakidašnjem prizoru, zmija je davila ribu, izazivajući radoznalost i pitanja o identitetu ovih životinja.

Na postavljeno pitanje o vrsti ribe, jedan korisnik se oglasio u komentarima na društvenim mrežama i podelio svoje saznanje.

- Riba koju je zmija uhvatila je američki som, poznat i kao cverglan, manjov, manić ili kućin. Ova vrsta je uvedena u naše vode tokom XX veka jer u Americi može narasti do nekoliko kilograma. Međutim, u našim vodama ostaje manjih dimenzija. Američki som je predator koji se hrani ribljom mlađi i ikrom, što ga čini invazivnom štetočinskom vrstom - napisao je korisnik na Facebook objavi u grupi Divlji Beograd.

Međutim, ubrzo se javio drugi korisnik sa ispravkom:

- Ovo nije američki som već peš riba. Peš (lat. Cottus gobio) je slatkovodna riba sa velikim, širokim ustima i bodljikavim perajima, i pripada porodici Cottidae.

Ova razmena komentara pokazuje kako ovakvi prizori mogu izazvati različite interpretacije među posmatračima i podstaknuti zanimanje za prirodu i ekologiju lokalnih vodenih ekosistema.

Zmija ribarica je srednje velika zmija, obično dostiže dužinu od 60 do 100 cm, ali može narasti i do 150 cm. Njeno telo je vitko i aerodinamično, prilagođeno za brzo kretanje kroz vodu. Boja tela varira od maslinastozelene do smeđe, sa tamnijim prugama ili mrljama koje joj pomažu u kamuflaži među vodenim biljem i kamenjem. Glava je spljoštena i šira od vrata, što je čini prepoznatljivom. Oči su smeštene visoko na glavi, omogućavajući joj da vidi iznad površine vode dok pliva. Ima oštre zube kojima lako hvata i drži klizavu ribu.

Peš (Cottus gobio), poznat i kao peš riba ili obični peš, je vrsta slatkovodne ribe koja pripada porodici Cottidae. Peš preferira hladne, bistre, tekuće vode poput potoka i manjih reka, ali može se naći i u jezerima i barama sa kamenitim ili šljunkovitim dnom. Često se skriva među kamenjem, biljkama i drugim podvodnim strukturama kako bi izbegla predatore i čekala plen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading