ROŠTILJ MAFIJA - ZAKIDANJE NA GRAMAŽI PLJESKAVICA: Jedno nude u meniju, mnogo manje u lepinji!

Autor:

Vesti

26.01.2023

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svuda u svetu važi što u izlogu, to u radnji! Ali to izgleda ne važi za srpske roštiljdžije. Oni u meniju navode jednu gramažu, a prodaju drugu, dok mi naivno verujemo da ćemo dobiti ono što smo naručili.

Ako ste kupili čokoladu od 100 grama, zasladićete se do poslednjeg grama, međutim, to ne važi za pljeskavice pošto meso nakon pečenja kalira između 16 i 30 odsto u odnosu na ono što piše u meniju, u zavisnosti od sastava (loj, soja, voda).

Podsetimo, Republika je za emisiju "Potrošačka patrola", koja se emituje na Jutjub kanalu Republika news napravio eksperiment.

Kupili smo pljeskavice u pet poznatijih beogradskih fast fud restorana i izmerili ih. Svaka od pet pljeskavica imala je manje nego što je navedeno, bile su između 30 i 57 grama mršavije (pogledajte tabelu).

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

U meniju jedna gramaža, u lepinji druga

Na pitanje zbog čega pišu jednu gramažu, a prodaju drugu, u jednom od restorana brze hrane su nam rekli da bi u tom slučaju bili na gubitku.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOPS), kaže:

- Tačno je propisano šta pljeskavica mora da sadrži, udeo mesa, procenat masnoće. Ukoliko deklarišu kao usitnjeno meso, onda tu nema nekih posebnih propisa. A većina pribegava ovome zbog inspekcije. To koliko meso kalira je do kvaliteta mesa, ako je ono kvalitetno, kaliraće minimalno. Ako je puno vode, znatno će izgubiti - objašnjava Papović.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Papović: Ako je meso kvalitetno vrlo malo će kalirati

Tako su, ukratko rečeno, pljeskavicu provukli kroz rupu u zakonu.

Ipak, roštiljdžije ne smatraju da je to što kupac naruči jedno, a dobije drugo, problematično.

REZULTATI MERENJA


restoran pre pečenja posle pečenja manje u %
"Valter" 230 173 29%
"Loki" 180 128 28%
"Viner" 200 154 23%
"Stepin vajat" 150 124 18%
"Pončo" 180 150 16%
* izraženo u gramima
 

Kako su nam rekli u "Vineru", sve što je u meniju odnosi se na sirovo meso. Mada to nigde nije precizno naglašeno, tvrde, kupci to vrlo dobro znaju. S druge strane, iz "Valtera" navode:

- Naši proizvodi se u svežem stanju isporučuju u lokale i kao takvi su upisani na stanje magacina lokala. Svi proizvodi imaju jasne deklaracije, gde je, između ostalog, navedena i težina proizvoda u sirovom obliku, koja je lako proverljiva od nadležnih inspekcijskih službi. Razduživanje gotovih proizvoda sa stanja magacina prilikom prodaje odnosi se na sirov proizvod, pa, samim tim, količina u jelovniku navodi se u obliku pre termičke obrade. Zbog niza faktora ne postoji precizan način utvrđivanja procenta kaliranja prilikom pečenja.

Šta se sve stavlja u pljeskavice

- loj
- soja
- hleb
- krompir
- povrće (kod punjenih)
- alkohol...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading