Popravljen sat na "Geneks kuli"! Nekadašnji simbol Beograda opet u funkciji!

Autor:

Vesti

12.01.2023

22:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šapić je rekao da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj.

Popravljen sat na "Geneks kuli"! Nekadašnji simbol Beograda opet u funkciji!

Foto: Printskrin/Grad Beograd

Na inicijativu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića sat na Geneks kuli, poznatijoj kao Zapadna kapija Beograda, popravlјen je posle mnogo godina zahvalјujući angažmanu Grada Beograda i radnika nadležnog komunalnog preduzeća. 
 

Večeras je sat ponovo pušten u rad, a Šapić je tim povodom obišao Geneks kulu i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavlјala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

   

- Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bilo bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira u čijem će vlasništvu biti Geneks kula, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd - rekao je Šapić. 

Ovo remek-dele moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve betonske kule povezane mostovnom strukturom, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilј da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading