ALEKSANDAR VUČIĆ: PONOSAN SAM NA NAŠU VOJSKU!

Autor:

Vesti

15.08.2022

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik na Vojnoj Akademiji prisustvuje prikazu novog i modifikovanog naoružanja.

ALEKSANDAR VUČIĆ: PONOSAN SAM NA NAŠU VOJSKU!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

PITANJA NOVINARA

O POLJOPRIVREDNICIMA I FORMIRANJU VLADE

- Ta vlada će biti pre jeseni formirana, a tenzije nema po pitanju formiranja vlade. Uvek je deo zahteva opravdan, kad je reč o poljoprivrednicima. Ispunićemo ono što je realno i normalno, ono što ne možemo nećemo ispuniti i da li će neko zbog toga blokirati puteve... Da uzimamo od trgovaca reket da bismo plaćali nekom drugom ne možemo. Ko god da protestuje svi su na njegovoj strani. Sinoć smo imali brojniji skup protiv Evroprajda, više od 4.000 ljudi je došlo da se buni protiv gej parade. Što me ne pitate hoće li opet blokirati i neću da vas pitam znate li ko je organizovao to sinoć, pričate o porodičnim vrednostima, a optužen pravosnažno za porodično nasilje. 

Predsednik je istakao da živimo u vreme tržišne privrede, a ne u doba komunizma.

- Super, zadužite i praunuke, ali to morate da kažete na nekim izborima. Ja sam spreman da obezbedim referendum. Dogovorite se šta hoćete, pa mi to recite. Ne morate svakog dana i svako veče samo da razmišljate kako ćete dodatni samar svojoj državi na leđa da nakačite. I što više možemo protiv države, to ćemo bolje da se osećamo - odgovorio je Vučić.

- Ovo danas je jedna divna priča, o fantastičnom napretku Vojske Srbije, koliko je sposobnija naša vojna industrija, koliko je pripremljena i naoružana naša Vojska. Cilj nam je da budemo u prvih 50 najvećih armija sveta. Verujem da ćemo naći rešenje i sa poljoprivrednicima i nadam se da neće ići po subvencije za gorivo, a onda blokirati puteve - naveo je predsednik.

O SNAZI VOJSKE

- Iznenađen sam da ste zainteresovani za pravljenje emisija o našoj vojsci, potrudiću se lično da vam omogućim da napravite te reportaže - odgovorio je predsednik na pitanje RTS o tome zbog čega im se odbijaju zahtevi da prave reportaže o Vojsci Srbije.

Na pitanje da li se snaga tzv. oružanih snaga Kosova može uporediti sa snagom Vojske Srbije, predsednik je odgovorio da ne bi smela da postoji vojska Kosova prema rezoluciji 1244.

- Nikada nikoga ne potcenjujem, ali to je kao kada biste rekli...bolje da ne pravim ta poređenja. Bolje da kažem da se to ne može porediti - naveo je lider Srbije.

Republika

Foto: Printskrin: TV Pink

Vučić odgovara na pitanja novinara

O ZSO, TABLICAMA

- Ovlašćenja ZSO su trebala da budu mnogo veća. Imamo jasno šta je pregovarano. Što se tiče tablica jasno je, jedino ako neko želi na silu nešto da sprovodi. Nemojte da računate na to da možete da izvedete pogrom našeg stanovništva. Igraju se kao mala deca koja su zamislila da imaju državu, a o državi ne znaju ništa - naveo je Vučić.

O KURTIJU

Na pitanje kako tumači saopštenje EU koji se tilče tenzija na KIM, i da prokomentariše Kurtijeve poruke.

- Nemam nikakav komentar što se tiče reakcije EU. Idemo u Brisel da bismo pokušali da očuvamo mir i stabilnsot, nikome ne pretimo, želimo da obezbedimo poštovanje međunarodnih pravila, koja su važeća i na snazi. Što se tiče Kurtija ne želim da komentarišem, nadam se da neće morati da isključuju struju, ali u pitanju je veliki novac, možda je izabrao da se manje zadužuje. Niko nije srećan kad mora da isključuje struju, nije lako ni jednostavno - objasnio je Vučić, kao i to da država 25 puta više plati struju koju građani plaćaju i da to država većinski preuzima na sebe.

PONOSAN SAM NA NAŠU VOJSKU

- Ponosan sam na ovo što smo videli danas. To sve pripada nama, sve nove mašinhje, novi Miloš, Pasarse, Ognjeve, Lazare, njih 12...pa do pištolja, ulazi od danas u sastav Srpske Vojske i ono na šta jesam ponosan je da smo na VJT uspeli da uradimo Vrapca i Pegaza i da ih naoružamo bombama i granatama i to je budućnost. Onaj ko bude mogao bolje da osmatra i vidi, istovremeno da naoružava imaće veliku prednost - naveo je lider Srbije.

Postoji velika tražnja za oružjem na nivou sveta, svaka granata, mina ima 10 kupaca po jednom komadu, u tom udela imaju i sankcije, zbog čega je teško proizvesti oružje, naveo je Vučić.

- Važna je odluka o povećanju plata koju smo doneli. Sve vojske što imamo je jug i jugoistok Srbije i to je ono što nam predstavlja teškoću, ali verujemo da ćemo moći sada da motivišemo i one iz Beograda i centra Srbije - ističe predsednik, kao i to da se nastavlja sa ulaganjem u proizvodnju.

- Moramo što manje da zavisimo od drugih, ali i da sarađujemo sa svima. Nore traže svi i ne možemo ni da ih proizvedemo koliko ih traže. Sada gađa na 40 km, razorne je moći.

INOVACIJA

Predstavljena je i bespilotna letelica "Vrabac" koju je proizveo VJT Ministarstva Odbrane Republike Srbije.

Njegova namena je izviđanje i osmatranje na daljinama do 25 km, uočavanje i označavanje fiksnih ciljeva, pogranična i obalska služba, nadgledanje i kontrola požara, nadgledanje i kontrola saobraćaja i obuka neletačkog sastava.

NAŠ PROIZVOD

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće  namenske industrije za potrebe jedinica Vojske Srbije na Vojnoj Akademiji.

Sa predsednikom, prikazu prisustvuju ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Po dolasku na Vojnu akademiju, predsednik Vučić je izvršio smotru postrojenog zastavnog voda.

- Mi smo ovo proizveli, nismo kupili - rekao je predsednik Srbije.

Izloženo je i borbeno oklopno vozilo "Lazar 3", kao i samohodna haubica "Nora", kao i univerzalna prevozna artiljerijska računarska stanica, namenjena za obezbeđivanje preduslova za određivanje elemenata za gađanje, čime se obezbeđuje kvalitetnije upravljanje vatrom.

Predstavljen je i Pasars četvorocevac, namenjen za zaštitu kopnenih snaga na maršu i tokom izvodenja borbenih dejstava, kao i kombinovani samohodni PVO sistem PASARS- 16.

Vojska Srbije koristi i novi terenski automobil, koji služi za prevoz ljudstva i transport oružja i materijala mase do 1,4 tone i priključnih sredstava ukupne mase do 1,7 tona, a izloženi su i terenski automobil FAP 2228, automatski bacač granata, kao i novi "Zastavin" pištolj, te optički i refleksni nišani.

- Nora nam je najveća snaga - upitao je Vučić, ističući da je veliko povećanje od 18 digitalizovanih i modernizovanih haubica koje se očekuje do kraja godine.

Tamnava je prodata Kipru.

- Tamnava se meni sviđala. Sada je to mnogo racionalnije nego ranije - rekao je Vučić.

Prilikom predstavljanja Lazara 3, istaknuto je da su sva vozila prošla uspešno sve testove, daljinski se upravlja ovim vozilima, predsednik se našalio da samo za njega nema mesta u ovom vozilu.

- Koliko je sad ovde "Lazara" - upitao je predsednik.

Odgovoreno je da se trenutno na ovom predstavljanju nalazi njih 12.

Lider Srbije je upitao vojnike i komandante da li su zadovoljni povećanjem plata od 25 odsto, svi su potvrdno odgovorili, Vučić je dodao da bi bilo dobro izdejstvovati još jedno povećanje.

- Sve vojske što imamo sve nam je jug i istok Srbije - konstatovao je predsednik nakon razgovora sa vojnicima, koje je pitao odakle su i poželeo im sve najbolje, poručujući da se nada da su zadovoljni naoružanjem.

Jedan od inženjera je razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju prilikom izrade ovih vozila i načinom na koji ih otklanjaju. Za sada brzina punjenja ne može da isprati brzinu pucanja i to je nešto na čemu se aktivno radi, i što je i lider Srbije insistirao da bude rešeno.

Modernizovani radar takođe je prikazan prilikom obilaska novog naoružanja. Radar sada može da hrani C2 sistem kontrole kompletnog vazduhoplovstva.

Modernizacija i unapređenje postojećeg naoružanja uglavnom se vrši na Vojno-tehnološkom institutu.

Pasars je takođe prikazan, modifikovan, sa novom šasijom, sa automatskim menjačem.

- Svi jure za Glokom, meni u ruci lepše stoji naša Zastava. Ne znam što bi nam bio potreban bolji pištolj, sada kada su ispravljene sve greške - rekao je predsednik prilikom predstavljanja pištolja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading