ŠOK! Dve evropske zemlje neočekivano dogovorile PROMENU GRANICA!

Autor:

Svet

30.09.2024

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deo spornog područja nalazi se kod trusnog dela Evrope

ŠOK! Dve evropske zemlje neočekivano dogovorile PROMENU GRANICA!

Foto: AMSS kamere / screenshot

Švajcarska i Italija su u postupku redefinisanja dela svoje granice u Alpima zbog otapanja glečera uzrokovanog klimatskim promenama.

Deo područja koje je pogođeno nalazi se ispod Materhorna, jedne od najviših planina u Evropi i blizu je brojnih popularnih skijaških centara, prenosi BBC.

Veliki delovi švajcarsko-italijanske granice određeni su linijama glečerskih grebena ili područjima koja su pod večnim snegom, ali otapanje glečera je izazvalo pomeranje ovih prirodnih graničnih linija, što je navelo obe zemlje da pokušaju da redefinišu granicu.

Nakon izrade nacrta sporazuma koji je pripremila zajednička švajcarsko-italijanska komisija u maju 2023. godine, Švajcarska je u petak zvanično odobrila sporazum o promeni granične linije, dok Italija to još nije učinila.

Kad smo kod Italije, grad Milano uložio je žalbu sudu u Lombardiji na odluku da se glavni aerodrom u tom gradu preimenuje po pokojnom bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju.

Gradske vlasti na taj način pokušavaju da blokiraju inicijativu italijanskog ministra infrastrukture i transporta Matea Salvinija da se aerodrom u Milanu imenuje po Berluskoniju, preneo je Gardijan.

Salvini se zalagao za to da se aerodrom nazove po Berluskoniju nakon što je on preminuo u junu prošle godine, a plan je odobrio ovog leta nakon što mu je italijanska uprava za civilnu avijaciju - Enac - dala zeleno svetlo.

Obično se čeka 10 godina nakon smrti poznate osobe pre nego što se javno mesto može nazvati po njoj. Gradonačelnik Milana Đuzepe Sala tvrdi da je Salvini napravio taj potez bez uključivanja kompanije koja upravlja aerodromom - SEA ili lokalnih saveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading