NOVE TURBULENCIJE U KIJEVU: Kirilo Budanov pred smenom, zamerio se još moćnijem čoveku

Autor:

Svet

30.09.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budanov je nedavno naveo da ruska vojska planira da okonča rat u Ukrajini do 2026. godine.

NOVE TURBULENCIJE U KIJEVU: Kirilo Budanov pred smenom, zamerio se još moćnijem čoveku

Foto: Printsreen

Načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, Kiril Budanov, uskoro bi mogao biti otpušten, a njegov naslednik je verovatno već izabran, piše EuroMaidan Press.

Komentarišući potencijalnu smenu Kirila Budanova, izvor je rekao:

- Takva mogućnost nije isključena.

Međutim, izvor je demantovao glasine sa društvenih mreža da će sadašnji šef Glavne obaveštajne uprave biti imenovan za ambasadora u stranoj zemlji, kao što je to bio slučaj sa bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine, generalom Valerijem Zalužnim.

Izvor spekuliše da bi novi šef Glavne obaveštajne uprave mogao da postane 55-godišnji Oleg Ivaščenko, koji trenutno obavlja funkciju šefa ukrajinske Spoljne obaveštajne službe.

Kiril Budanov predvodi ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu od avgusta 2020. Tokom sveopšteg rata, Glavna obaveštajna uprava je izvela nekoliko uspešnih operacija protiv Rusa, kao što je uništavanje brodova ruske Crnomorske flote i skladišta municije.

Poslednjih nedelja bilo je političkih spekulacija o potencijalnoj smeni Budanova. Poslanik Vrhovne rade, Sergej Rahmanjin, sugerisao je da bi to moglo biti rezultat zategnutih odnosa između šefa Glavne obaveštajne uprave i šefa kabineta predsednika, Andreja Jermaka.

Podsetimo, Budanov je nedavno naveo da ruska vojska planira da okonča rat u Ukrajini do 2026. godine. 

- Godina 2025. je njihova presudna, a prelazak iz 2025. na 2026. je od velike važnosti za njih. Žele da završe rat do tada, jer prema njihovim procenama, ako ne izađu kao pobednici, izgubiće svaku nadu da će Rusija ostati supersila u narednih 30 godina. Do tada će se suočiti sa izborom: ili da objave novu mobilizaciju ili da smanje intenzitet sukoba, što bi moglo biti kritično za njih - rekao je Budanov, piše Njuzvik.

On je spomenuo i Severnu Koreju kao ključnog saveznika Ruske Federacije. Budanov je naveo da su, pored Severne Koreje, glavni partneri Rusije - Iran i Narodna Republika Kina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading