JAPAN DOBIO NOVOG PREMIJERA! Ko je Šigeru Išiba? (VIDEO)

Autor:

Svet

27.09.2024

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osvojio je 215 glasova u drugom krugu protiv Takaiči, koja je osvojila 194 glasa

JAPAN DOBIO NOVOG PREMIJERA! Ko je Šigeru Išiba? (VIDEO)

Foto: TANJUG/Kyodo News via AP

Bivši ministar odbrane Šigeru Išiba postaće novi premijer Japana nakon što je pobedio na predsedničkim izborima vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) u drugom krugu glasanja, pobedivši ministarku ekonomske bezbednosti Sanae Takaiči.

Išiba je osvojio 215 glasova u drugom krugu protiv Takaiči, koja je osvojila 194 glasa, prenosi Kjodo.

Očekuje se da ce Išiba u ponedeljak izabrati nove rukovodioce LDP i da će formirati svoj kabinet nakon što je izabran za premijera na vanrednoj sednici Skupštine.

Ostali kandidati bili su bivši ministar životne sredine Šinđiro Koizumi, glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši, bivši ministar ekonomske bezbednosti Takajuki Kobajaši, ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava, ministar za digitalne tehnologije Taro Kono i bivši ministar zdravlja Kacunobu Kato, preneo je Tanjug.

Ko je Šigeru Išiba, novi premijer Japana

Šigeru Išiba, rođen 4. februara 1957. godine, je japanski političar koji je bio predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) od 2024. godine.

Bio je član Predstavničkog doma od 1986. godine i bio je Ministar odbrane od 2007. do 2008. i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva od 2008. do 2009. godine, kao i generalni sekretar LDP-a od 2012. do 2014. godine.

Išiba je rođen u političkoj porodici, a njegov otac Jiro Išiba je bio guverner prefekture Totori od 1958. do 1974. godine, pre nego što je kasnije postao ministar unutrašnjih poslova.

Nakon što je diplomirao na Univerzitetu Keio, Išiba je radio u finansijama pre nego što je ušao u politiku nakon očeve smrti.

Išiba je izabran u Predstavnički dom na opštim izborima 1986. kao član LDP-a sa 33 godine, što ga je učinilo najmlađim članom Nacionalne skupštine u to vreme.

Kao mlađi član Dijeteta, prvi put se specijalizovao za poljoprivrednu politiku pre nego što je njegovo iskustvo tokom Zalivskog rata 1990. godine i poseta Severnoj Koreji 1992. godine izazvala njegovo interesovanje za pitanja odbrane.

Bio je zamenik ministra poljoprivrede u parlamentu pod premijerom Kiičija Mijazave, ali je napustio LDP 1993. godine, da bi se pridružio Partiji obnove Japana.

Nakon tranzicije kroz nekoliko partija i povratka u LDP 1997. godine, Išiba je bio na različitim istaknutim pozicijama, uključujući generalnog direktora Agencije za odbranu i ministra odbrane pod premijerom Jasuom Fukudom i ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva pod Taro Asoom.

Išiba je postao ključna figura unutar LDP-a, više puta se kandidujući za vođstvo stranke.

Prvi put, 2008. godine, gde je bio peti, a posebno protiv Šinza Abea 2012. i 2018.

Uprkos njegovim kritikama frakcionizma, osnovao je sopstvenu frakciju, Suigetsukai, 2015. godine, sa ciljem da postane lider.

Nakon Abeove ostavke, Išiba se kandidovao 2020. godine, ali je bio treći iza Jošihide Suge.

Odbio je da se kandiduje na izborima 2021. godine, ali se kandidovao peti i poslednji put 2024. gde je pobedio protivnika Sanae Takaičija u drugom krugu, postavši novi lider stranke i kandidat za premijera.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading