EVROPSKA DRŽAVA DONELA ZAKON! Zabranjuje se promovisanje gej odnosa i incesta! Niko nije glasao protiv!

Autor:

Svet

17.09.2024

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tekstom se zabranjuje "promovisanje homoseksualnih odnosa i incesta" u obrazovnim ustanovama i TV emisijama, a biće ograničeni i protesti kao i okupljanja

EVROPSKA DRŽAVA DONELA ZAKON! Zabranjuje se promovisanje gej odnosa i incesta! Niko nije glasao protiv!

Foto: Pixabay.com

Gruzijski parlament danas je usvojio zakon o "porodičnim vrednostima" i protiv "promovisanja homoseksualnih odnosa", koji su Evropska unija, Sjedinjene Države i organizacije za ljudska prava osudile te ga smatraju ograničavajućim za prava LGBT zajednice.

Zakon sličan onome kakav postoji u Rusiji odobrili su poslanici vladajuće stranke "Gruzijski san" u sklopu glasanja koje je opozicija bojkotovala.

Usvajanje teksta moglo bi da podstakne napetosti u ovoj kavkaskoj zemlji uoči održavanja ključnih parlamentarnih izbora zakazanih za 26. oktobar.

Za su glasala 84 poslanika, a protiv nije bio niko. Sada ga mora potpisati prozapadno orijentisana predsednica Salome Zurabišvili, a ako odbije da to učini, potpis će staviti predsednik parlamenta.

Tekstom se zabranjuje "promovisanje homoseksualnih odnosa i incesta" u obrazovnim ustanovama i TV emisijama, a biće ograničeni i protesti kao i okupljanja.

Foto: Tanjug/AP

LGBT aktivisti tokom jedne od šetnji održanih u SAD

 

U Rusiji sličan zakon donet pre desetak godina

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su formulaciju koja izjednačava incest i homoseksualnost.

Evropska unija je početkom septembra ocenila da to "podriva temeljna prava Gruzijaca i riskira jačanje stigmatizacije i diskriminacije dela stanovništva".

Predsednik parlamenta Šalva Papuašvili, koji je podržao predlog zakona, kaže da je svrha teksta "da ojača mehanizam za zaštitu maloletnika i porodičnih vrednosti koje se temelje na zajednici žene i muškarca".

U Rusiji je sličan zakon, čiji je cilj bio da spreči "LGBT propagandu", donet pre desetak godina i od tada je znatno proširen.

Moskva je dodala čak i "međunarodni LGBT pokret" na popis subjekata koji su proglašeni "teroristima i ekstremistima" premda nijedna organizacija u zemlji ne nosi takav naziv.

Stranku "Gruzijski san" njeni protivnici su već optužili da se sve više okreće Moskvi uprkos ratu koji je Rusija povela protiv te zemlje 2008. godine te da crpi inspiraciju iz represivnog ruskog zakonodavstva.

Protivnici optužuju stranku "Gruzijski san" da ugrožava željeno članstvo njihove zemlje u Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik, Vladimir Putin je zabranio delovanje LGBT organizacija na teritoriji Rusije

 

Blinken: Zabrinuti smo zbog kršenja ljudskih prava

Premda su u Tbilisiju proevropske demonstracije doživele velik uspeh, utemeljitelj "Gruzijskog sna", oligarh Bidzina Ivanišvili, koji iza kulisa ima velik uticaj na gruzijsku politiku, u nekim je regijama cenjen.

Ova većinski pravoslavna hrišćanska zemlja dobila je status kandidata za članstvo u EU u decembru prošle godine, ali pristupni pregovori još nisu započeli.

Zemlja teži i pridruživanju NATO-u.

Mešutim, pre leta lideri EU su odlučili o "de facto obustavljanju" pristupnog procesa sve dok se ne promeni politika Tbilisija.

Stranka "Gruzijski san" optužuje Zapad za potkopavanje "tradicionalnih vrednosti". To je fraza koju rado i često koristi i ruski predsednik Vladimir Putin.

Juče su Sjedinjene Države objavile da preduzimaju "dodatne poteze za uvođenje viznih ograničenja za više od 60 Gruzijaca i članova njihovih porodica koji su odgovorni ili su suučesnici u slabljenju demokratije u Gruziji".

Državni sekretar Entoni Blinken je rekao da su SAD "i dalje zabrinute zbog kršenja ljudskih prava i nedemokratskog delovanja u Gruziji", preneo je Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading