POPLAVE PARALISALE EVROPU, BEČ PRED POTOPOM! Poljska evakuiše stanovnike, Mađari i Česi raspoređuju vojnike, sledi NAJGORI TALAS? (VIDEO)

Autor:

Svet

17.09.2024

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stari kontinent preko noći je sa letnjih žega i sparina prešao na poplave apokaliptičnih razmera, što je još jedan dokaz da su klimatske promene počele jako da utiču na sve

POPLAVE PARALISALE EVROPU, BEČ PRED POTOPOM! Poljska evakuiše stanovnike, Mađari i Česi raspoređuju vojnike, sledi NAJGORI TALAS? (VIDEO)

Foto: Tanjug/Robert Michael/dpa via AP

Poplave u Nemačkoj

Iako su jake kiše koje je proteklih dana doneo ciklon Boris u Austriji tokom noći uglavnom prestale, situacija sa poplavama i dalje je teška, a u pokrajini Donja Austrija, koja je najteže pogođena, evakuisano je sedam gradova u oblasti Tulnerfeld.

Crveni krst je postavio sklonište za hitne slučajeve na sajmu u gradu Tuln, koje može da primi do 1.000 ljudi, prenosi bečki Kurir.

Hitne službe su i dalje konstantno angažovane, posebno u Donjoj Austriji, gde su u poplavama proteklih dana stradale četiri osobe.

Pojedine linije metroa u Beču i dalje ne rade, a restrikcije javnog prevoza u glavnom gradu Austrije trajaće verovatno do srede.

Stanovnici Beča plaše se potpunog potopa, što kao mogućnost ne isključuju ni predstavnici grada.

U Donjoj Austriji trenutno je neprohodno više od 250 puteva. U poplavama u centralnoj i istočnoj Evropi koje su izazvale obilne padavine koje je prethodnih dana doneo ciklon Boris poginulo je najmanje 16 ljudi.

Češka je odlučila da rasporedi vojsku zbog poplave.

Planirano je da do 2.000 vojnika sa odgovarajućom tehnologijom podržava civilne vlasti do kraja oktobra. Ministarka odbrane Jana Černočova objavila je ovo na Iksu.

Vojni helikopteri će snabdevati ljude u najteže pogođenim regionima na severoistoku Češke pijaćom vodom i hranom. Vojnici će takođe pomoći u čišćenju posle poplava.

Gradonačelnik grada Nisa u Poljskoj, Kordijan Kolbjarc zatražio je od svih 44.000 stanovnika da se evakuišu zbog poplava.

"Molim vas da se evakuišete jer poplavni talas može biti visok nekoliko metara. To znači da će ceo grad biti poplavljen", rekao je Kolbjarc, a prenosi Bi-Bi-Si.

Mađarski ministar odbrane Kristof Salaj-Bobrovnički izjavio je danas da je 1.400 vojnika angažovano na odbrani od poplava.

On je naveo da nacionalna garda danonoćno dežura na najugroženijim mestima duž obala i dodao da su na raspolaganju i amfibijska vozila PTSZ-M i helikopteri H145M za zaštitu od plimnog talasa kakav nije viđen od 2013. godine, prenosi portal index.hu.

Salaj-Bobrovnički je dodao da će od sutra u zaštiti od poplava učestvovati i rezervisti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading