RAZORAN ZEMLJOTRES POGODIO TURSKU: Strahuje se od najgoreg!

Autor:

Svet

07.09.2024

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tek se čekaju podaci o ljudskoj i materijalnoj šteti!

RAZORAN ZEMLJOTRES POGODIO TURSKU: Strahuje se od najgoreg!

Foto: Shutterstock

Zemljotres jačine 4,9 stepeni pogodio Tursku

U poslednjim vestima javlja se da je Tursku pogodio zemljotres jačine 4,9 stepeni Rihterove skale. Prema podacima EMSC, epicentar potresa bio je 20 kilometara od Kozana, u centralnoj Turskoj, na dubini od 12 kilometara. Zemljotres je zabeležen u 9.31 sati po lokalnom vremenu, a za sada nema informacija o povređenima ili materijalnoj šteti.

Uticaj zemljotresa na Tursku

Zemljotresi su česta pojava u Turskoj, koja se nalazi na području gde se sudaraju evroazijska i afrička tektonska ploča. Ova geološka aktivnost često rezultira zemljotresima, a Turska je, kao rezultat toga, često izložena prirodnim katastrofama.


Mogući efekti zemljotresa

Iako za sada nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti, važno je napomenuti da zemljotresi ove jačine mogu izazvati manje oštećenje infrastrukture i objekata, posebno onih koji nisu građeni sa posebnim merama protiv zemljotresa. Takođe, moguća je i pojava naknadnih potresa, što dodatno može ugroziti već oslabljene strukture.

Mere zaštite od zemljotresa

Turska vlada je u proteklim godinama preduzela niz mera kako bi se smanjile posledice zemljotresa. Ovo uključuje strože građevinske propise za nove objekte, kao i program rekonstrukcije i jačanja starih zgrada kako bi se povećala otpornost na zemljotrese.
 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading