VRHOVNI SUD POTVRDIO ODLUKU! Društvena mreža "Iks" biće BLOKIRANA u celoj zemlji!

Autor:

Svet

03.09.2024

00:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neki pravni stručnjaci doveli su u pitanje razloge za tu odluku i način na koji će ona biti sprovedena

VRHOVNI SUD POTVRDIO ODLUKU! Društvena mreža "Iks" biće BLOKIRANA u celoj zemlji!

Foto: www.profimedia.rs

Novi vlasnik nekadašnjeg Tvitera iznerviraće ovim potezom ceo svet

Brazilski Vrhovni sud danas je jednoglasno potvrdio odluku jednog od svojih sudija da širom zemlje blokira društvenu mrežu "Iks", bivši Tviter,  u vlasništvu milijardera Ilona Maska, objavljeno je na sajtu suda.

Veće koje je glasalo sastojalo se od pet od 11 sudija u punom sastavu, uključujući i Aleksandra de Moraeša, koji je prošlog petka naredio blokiranje platforme jer "Iks" nije imenovao svog pravnog zastupnika u Brazilu u skladu sa zakonom, preneo je AP.

Platforma "Iks" ostaće blokirana u Brazilu sve dok ne ispuni naredbe i ne plati neizmirene kazne koje su prošle nedelje premašile tri miliona dolara, odlučio je sudija De Moraeš.

De Moraeš je takođe odredio dnevnu kaznu od 50.000 reala (8.900 dolara) za ljude ili kompanije koje koriste virtuelne privatne mreže ili VPN kako bi pristupili društvenoj mreži "Iks".

 

 

Ovakav ishod pred brazilskim Vrhovnim sudom podriva nastojanja Maska i njegovih pristalica da sudiju prikažu kao "autoritarnog cenzora političkog govora", prenosi AP.

Neki pravni stručnjaci doveli u pitanje razloge za tu odluku i način na koji će ona biti sprovedena, uključujući brazilsku advokatsku komoru, koja je navela da će tražiti od Vrhovnog suda da preispita tu odredbu.

Brazil je jedno od najvećih tržišta platforme "Iks", sa desetinama miliona korisnika i njegovo blokiranje predstavlja dramatičnu eskalaciju u višemesečnoj svađi između Ilona Maska i De Moraeša oko slobode govora, krajnje desničarskih naloga i dezinformacija.

- Prekršio je ustav Brazila više puta i grubo, nakon što se zakleo da će ga štititi - napisao je Mask o De Moraešu nekoliko sati pre glasanja, preneo je Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading