ŠIRI SE ZASTRAŠUJUĆA BOLEST: Već je preminulo preko 20 ljudi, ako se ne leči SMRT DOLAZI ZA NEKOLIKO SATI (FOTO)

Autor:

Svet

19.08.2024

01:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prenosi se konzumacijom kontaminirane hrane ili vode

ŠIRI SE ZASTRAŠUJUĆA BOLEST: Već je preminulo preko 20 ljudi, ako se ne leči SMRT DOLAZI ZA NEKOLIKO SATI (FOTO)

Foto: pixabay.com

U Sudanu je zabeležena epidemija kolere koja je odnela više od 20 života u poslednjih nekoliko nedelja, dok je potvrđeno preko 350 slučajeva oboljevanja širom zemlje, prenosi agencija Tanjug.

 

 

Ministar zdravlja Haitam Mohamed Ibrahim izjavio je da je najmanje 22 osobe preminule od kolere, dok je potvrđeno 354 slučaja oboljevanja.

Brojke i statistika

Republika

Foto: Tanjug/AP

Svetska zdravstvena organizacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je u Sudanu do 28. jula ove godine zabeleženo 78 smrtnih slučajeva od kolere. U periodu od 1. januara do 28. jula, prema SZO, preko 2.400 osoba je obolelo od ove bolesti.

Opasnost kolere

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Kolera

Kolera je brzorazvijajuća i veoma zarazna infekcija koja izaziva dijareju, dovodeći do teške dehidracije i moguće smrti u roku od nekoliko sati ukoliko se ne leči. Bolest se prenosi konzumacijom kontaminirane hrane ili vode.

Ova epidemija predstavlja ozbiljan izazov za zdravstveni sistem Sudana, posebno zbog nedostatka adekvatnih resursa i infrastrukture. Ministarstvo zdravlja je hitno reagovalo, ali je potrebna dodatna podrška kako bi se suzbila epidemija i sprečilo dalje širenje bolesti.

Reakcija vlasti i zdravstvenih ustanova

Ministarstvo zdravlja Sudana je preduzelo mere kako bi suzbilo širenje kolere, uključujući i distribuciju higijenskih paketa, edukaciju stanovništva o merama prevencije i pružanje medicinske pomoći obolelima. Takođe, lokalne i međunarodne zdravstvene organizacije pružaju podršku u borbi protiv ove epidemije.

Epidemija kolere u Sudanu zahteva hitnu reakciju i koordinisane napore kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti i sačuvali životi građana. Zdravstvene vlasti i organizacije moraju da udruže snage i obezbede neophodne resurse kako bi se suzbila ova ozbiljna pretnja po javno zdravlje.

Upozorenje SZO

Podsetimo, prošle godine je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila na "umereni rizik" u Sudanu nakon što je jedna od zaraćenih strana u toj afričkoj zemlji preuzela kontrolu nad lokalnom laboratorijom u kojoj se nalaze patogeni kolere i druge opasne materije.

- Situacija i rizik se smatraju umerenim zato što laboratorija ne može da izvodi svoju glavnu funkciju, odnosno da obezbedi analizu i dijagnostiku zbog nedostatka goriva i obučenog osoblja - saopšteno je tada iz sedišta SZO u Ženevi.

Predstavnik SZO u Sudanu rekao je prošle nedelje da je došlo do "visokog rizika od biološke opasnosti" u sudanskoj prestonici Kartumu, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela Nacionalnu laboratoriju za javno zdravlje.

- Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance - rekao je zvaničnik SZO, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela laboratoriju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading