ALARMANTNO! OVI KRAJEVI VEČERAS NA UDARU SUPERĆELIJSKIH OLUJA: Evo kome sledi HOROR od vremena!

Autor:

Svet

13.08.2024

00:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pojedinim lokacijama pala su veće količine kiše, uz lokalne poplave i bujice

ALARMANTNO! OVI KRAJEVI VEČERAS NA UDARU SUPERĆELIJSKIH OLUJA: Evo kome sledi HOROR od vremena!

Foto: Shutterstock, freesvg.org

I dok jug i zapad Evrope gore, uz temperature i do 40°C, uz vedro i vreme bez oblaka, oblast Alpa nalazi se na udaru jakih oluja.

Tokom većeg dela dana na ovom području bilo je pljuskova sa grmljavinom.

Kasnije posle podne i tokom večeri krajnji sever Italije, odnosno alpski deo, potom veći deo Švajcarske i zapadne Austrije zahvatile su superćelijske oluje sa jakim gromovima, uz vrlo obilne pljuskove i grad, piše meteorolog Đorđe Đurić.

Na pojedinim lokacijama pala su veće količine kiše, uz lokalne poplave i bujice, a oluje su bile najizraženije u Alpima.

U toku večeri serija grmljavinskih oluja sa premešta se preko Švajcarske i zapada Austrije prema jugu Nemačke i ka Češkoj.

Oluje će tokom noći slabiti.

Kako se ponašati tokom superćelijske oluje?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je svojevremeno upozorenje kako se ponašati u slučaju udara groma, kao i tokom oluje.

Mere MUP-a

  • obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra i izazvati materijalnu štetu ili povrediti građane;
  • obezbediti prozore i spoljna vrata
  • izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima budući da su dobri provodnici

MUP je takođe istakao i kako možemo izračunati i proceniti koliko smo udaljeni od oluje kako bi znali koje sledeće korake da preuzmemo.

Kako izračunati udaljenost superćelijske oluje

- Izračunajte vreme između sevanja i groma u sekundama, pa to vreme podelite sa tri kako biste izračunali udaljenost oluje u kilometrima - navodi se u saopštenju.

Najbitnije je skloniti se od bilo kakvih visokih struktura, konstrukcija, visokog drveća, telefonskih kablova i električnih vodova. U slučaju da se zateknete blizu oluje, pronađite zaklon u zgrade ili automobile, a ako to nije moguće, sedite na zemlju.

Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod niskog drveća i izbegavajte otvoren prostor. Izbegavajte vodu, držanje kišobrana ili drugih metalnih provodnika.

- Držite rastojanje između sebe ako ste u grupi i nemojte stajati uspravno, već se preporučuje da čučnete ili makar da se sagnete.

Šta ako ste u automobilu za vreme superćelijske oluje

Ukoliko se nađete u automobilu, zaustavite vozile pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na vozilo. Ostanite u automobilu ali uključite poziciona svetla dok ne prođe oluja.

Izbegavajte poplavljene pute i kao i prethodno upozorenje, ne pipajte metalne provodnike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading