ODBEGLI PRINC SE VRAĆA U BRITANIJU?! Ovaj TUŽNI događaj mogao bi da spoji braću Harija i Vilijama!

Autor:

Svet

12.08.2024

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan događaj mogao je ove nedelje da potencijalno spoji zavađenu braću princa Harija i princa Vilijama. Da li će odbegli sin Čarlsa III i princez Dajane uskoro doći u Veliku Britaniju?

ODBEGLI PRINC SE VRAĆA U BRITANIJU?! Ovaj TUŽNI događaj mogao bi da spoji braću Harija i Vilijama!

Foto: www.profimedia.rs

Taj događaj je veoma tužan, radi se o sahrani teče princa Harija i princa Vilijama, a služba će biti upriličena ove nedelje. Kako piše People, mlađi sin kralja ne dolazi u Britaniju.

Lord Robert Felouz koji je bio privatni sekretar kraljice Elizabete II umro je u 82. godini, krajem jula.

Bio je zet princeze Dajane i teča princa Vilijama i princa Harija, navodi Daily mail. Lord Robert Felouz radio je kao privatni sekreter pokojne britanske kraljice od 1990. do 1999. dok se troje njene dece razvelo. Tokom tog perioda poginula je Lejdi Di, 31. avgusta 1997. u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Hari je sa suprugom Megan Markl od 2020. i odluke da napuste dužnosti viših člčanova dvora, bio u domovini nekoliko puta- delimično i zato što im je oduzeta automatska zaštita. Važan razlog tome su i brojni porodični skandali.

A prema trenutnim uslovima, Hari mora da obavesti britanske vlasti 28 dana unapred da će dooći u Ujedinjeno Kraljevstvo što se sada nije desilo. Izvor je istakao da princ nema nameru da dolazi u Britaniju ovog leta, a kada bi iznenada to učinio, nastala bi veoma m komplikovana situacija.

Foto: www.profimedia-rs

Dajana, Vilijam i Hari

Velki razdor između Harija i kralja Čarlsa III nastao je 2020. nakon odluke princa da napusti dužnosti u britanskoj kraljevskoj porodici. Problema je bilo i pre toga, i nakon bombastične odluke, a insajderi sada tvrde da je ovo pravi razlog zašto otac i sin ne razgovaraju. Važna Harijeva ponuda nije dobila zadovoljavajući odgovor.

Kada je princ Hari bio u Londonu osmog maja zbog 10. godišnjice takmičenja , Invictus Games čiji je pokrovitelj, kralj Čarls odustvovao je sa te ceremonije. Obrazloženje je glasilo: monarh ima previše obaveza.

Međutim, izvori bliski Hariju sugerišu da je uzrok dublji problem. Princ je želeo da razgovara sa ocem o važnoj temi bezbednosti svoje porodice u Velikoj Britaniji, za šta se na sudu bori duže od četiri godine i veruje da monarh može da mu značajno pomogne sa tim problemom.

Hari je ranije ove godine izgubio spor sa britanskom vladom po pitanju bezbednosti tokom boravka u domovini. Bakingemska palata neće komentarisati ovu temu, ali izvor sa dvora rekao je za People da je zamisao Harija da je njegova bezbednost u rukama kralja "sasvim pogrešna".

Pitanje bezbednosti je izuzetno značajno za Harija, reklo je više izvora blisko princu. Kralju očigledno nije ili ne želi da se upliće u to na način koji bira njegov mlađi sin.

- Hari je prestravljen i smatra da je jedina osoba koja može da išta učini po tom pitanju njegov otac - rekao je insajder za People. Drugi izvor je dodao: "Hari je odlučan da zašti porodicu po svaku cenu".

Princ želi da on, njegova supruga Megan Markl i deca Lilibet Dajana i Arči Harison budu u potpunosti zaštićeni dok borave u Britaniji.

Hari je u dokumentarcu ITV "Tabloids on Trial", emitovanom 25. jula, rekao da je veoma zabrinut kako bi nagativni medijski natpisi mogli da se odraze na njegovu porodicu.

Postoje i realne prepreke koje sprečavaju da Čarls utiče na bezbednost sina i njegove porodice u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi People. Monarh nema ovlašćenje da deluje po tom pitanju. Pitanje policijske zaštite pripada Izvršnom odboru za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti (RAVEC), koji deluje u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Foto: Tanjug/AP, YouTube/The Royal Family Channel/Printscreen

Megan i Hari

Međutim Hari čija je ponuda da snosi troškove policijske zaštite takođe odbijena na sudu, smatra da bi Čarls kao kralj mogao da interveniše kako bi obezbedio proširenje takve zaštite.

Izvori bliski vojvodi i vojvotkinji od Saseksa, koji su uspostavili novi život u Montesitu u Kaliforniji, kažu da je palata svesna šta se dogodilo kada je princeza Dajana napustila kraljevski život i odmah zasenila instituciju.

- Čarls se plaši da se prošlost ne ponovi. Kada je njegova supruga otišla sa dvora, zauzela je naslovne strane, zasenila njegov rad i postala globalna superzvezda. Odlazak njegov sina sa suprugom nije bio deo njegovog plana - dodaje izvor.

Pitanje bezbednosti uvek je bilo važan problem za Harija i Megan. Zbog toga su navodno odlučili da odu iz dinastije iako je razloga daleko više.

Megan je izjavila da su je negativan odnos medija i nedostatak podrške dvora dok je bila zaposlena članica monarhije, naveli da razmišlja o samoubistvu. Hari i ona smatrali su da nemaju izbora. "Jedina opcija bila im je da odu, kako bi sačuvali zdrav razum", tvrdnji njihov prijatelj.

Tokom samita u Sandringemu u januru 2020. na kojem se raspravljalo o položaju Harija i Megan kao nezaposlenih članova dvora, princ Hari je otišao sa sastanka. Samitu su prisustvovali Čarls, princ Vilijam, kraljica Elizabeta i osoblje palate.

Sudski dokumenti otkrivaju da je kraljica, koja je umrla osmog septembra 2022. u Balmoralu, smatrala "imperativom" da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa imaju "efikasnu bezbednost" nakon njihovog odlaska. Uprkos tome, Hari je samo nekoliko nedelja kasnije obavešten da je njihova policijska zaštita povučena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba

Hari i Megan

- Kraljica je jasno dala do znanja da je potrebna efikasna bezbednost zbog pretnji, ali su se drugi umešali - kaže insajder.

Princ Hari izgubio je u februaru ove godine spor na Visokom sudu protiv britanske vlade zbog odluke o promeni nivoa njegove lične bezbednosti prilikom poseta Ujedinjenom Kraljevstvu Hari je pokrenuo pravni postupak protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odluke Izvršnog odbora za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti (Ravec) iz februara 2020. da bi trebao da dobije drugačiji nivo zaštite dok je u zemlji.

Nakon saslušanja u decembru sudija Visokog suda sir Piter Lejn doneo je presudu o slučaju. Advokati princa Harija rekli su na sudu da je on bio izdvojen i nepovoljno tretiran odlukom o promeni njegove bezbednosti koju inače finasiraju poreski obveznici. Prema njihovim rečima, došlo je do propusta u analizi rizika i razumevanju ugroženosti odnosno potencijalnog uspešnog napada na njega zbog čega je pristup njegovoj sigurnosti bio nezakonit i nepošten. Na sudu je rečeno da Hari smatra da njegova deca Lilibet i Arči ne mogu da se osećaju kao kuće u Velikoj Britaniji ukoliko ne mogu da se zaštite.

Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Didlick

Princ Hari

Vlada je reagovala rečima da Harijev zahtev treba odbaciti, tvrdeći da je Ravec koji spada u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, imao pravo da zaključi da bi zaštita trebalo da bude razmatrana od "slučaja do slučaja".

Advokati Ministarstva izjavili su da vojvoda više nije član grupe čiji je bezbednosni položaj pod stalnom kontrolom. Istaknuto je da nije tačno sugerisanjeda nema dokaza da je pitanje ugroženosti uzeto u obzir pa je čak dodato i da je smrt princeze Dajane, Harijeve majke, razmatrana u procesu donošenja odluke, piše Daily mail.

Suđenje se odvijalo bez prisustva medija, zbog poverljivih dokaza o merama sigurnosti u ovom slučaju koji je jedan od tri preostala aktivna slučaja Visokog suda koje je pokrenuo vojvoda od Saseksa, zajedno sa optužbama za nezakonito prikupljanje informacija protiv News Group Newspapers (NGN) i Associated Newspapers Limited (ANL), izdavača MailOnline, preneo je Žena.Blic.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading