KIDA ORGANE I PRŽI PLUĆA: Kako funkcionišu termobarične bombe koje su Rusi upotrebili danas u Kursku (VIDEO)

Autor:

Svet

10.08.2024

21:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Termobarične bombe deluju u dve faze.

KIDA ORGANE I PRŽI PLUĆA: Kako funkcionišu termobarične bombe koje su Rusi upotrebili danas u Kursku (VIDEO)

Foto: YouTube/Military TV/Printscreen

Moskva je u subotu saopštila da pokreće antiterorističku operaciju kao odgovor na najveći prekogranični napad Ukrajine otkako je počeo rat.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da se nastavljaju borbe u zapadnom regionu Kurska nakon ukrajinskog napada bez presedana na njenu teritoriju ranije ove nedelje.

Ruska vojska je izvela vazdušne napade na ukrajinske snage, koji su uključivali upotrebu termobarične bombe, takođe poznate kao vakuum bomba.

Ovo nije prvi put da je Moskva koristila takvo oružje, jer su ukrajinski zvaničnici tvrdili da je ono korišćeno samo nekoliko nedelja nakon što je počela invazija u februaru 2022.

Termobarične bombe deluju u dve faze.

Prvi deo je eksplozivno punjenje koje raspršuje gorivo u oblak koji zatim može ući u zgrade ili okolne objekte.

U drugoj fazi oslobađa se oblak koji izaziva ogromnu vatrenu kuglu i usisava kiseonik iz okolnih područja, izazivajući udarni talas.

Učinci toplote i pritiska su strašni - svako ko bi bio zahvaćen u početnoj eksploziji bio bi odmah spržen.

Svako ko bi bio zatečen u okolini zadobio bi teške unutrašnje povrede od udarnog talasa.

- Prvenstveno ubijaju stvaranjem izuzetno snažnog udarnog talasa koji kida organe i prži pluća. Ovaj udarni talas širi se u skučenim prostorima, tako da je posebno smrtonosan za ljude u ukopanim mestima. Oni takođe stvaraju ekstremno visoke temperature od nekoliko hiljada stepeni i mogu izazvati užasne opekotine - objasnio je za BBC na početku rata Džastin Bronk, naučni saradnik na institutu Royal United Services.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading