PREMIJER POBEGAO GLAVOM BEZ OBZIRA: Izbila pucnjava u bolnici, snage bezbednosti smesta reagovale i spasle ga sigurne smrti (VIDEO)

Autor:

Svet

30.07.2024

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zgrada bolnice bila je pod kontrolom bandi od februara do početka jula, kad je policija uspela da je ponovo zauzme.

PREMIJER POBEGAO GLAVOM BEZ OBZIRA: Izbila pucnjava u bolnici, snage bezbednosti smesta reagovale i spasle ga sigurne smrti (VIDEO)

Foto: X/Mario Nawfal/Printscreen

Premijer Haitija Hari Konil bio je primoran da pobegne nakon što je izbila pucnjava u blizini bolnice koju je posetio u glavnom gradu Port-o-Prensu.

- Poseta premijer, Harija Konila bolnici dovela je do oružanih sukoba između pripadnika bandi i snaga bezbednosti. Čula se mitraljeska paljba, nakon čega su novinari pobegli u svim pravcima - prenosi lokalna radio stanica Metronom.

Na jednom snimku vide se pripadnici kenijske specijalne jedinice koji su se sklonili u dvorištu bolnice, dok je šef vlade morao da napusti mesto pucnjave u oklopnom transporteru.

Agencija Frans pres prenosi da premijer nije povređen.

Zgrada bolnice bila je pod kontrolom bandi od februara do početka jula, kad je policija uspela da je ponovo zauzme. Bande i dalje drže oko 80 odsto prestonice.

Nekoliko desetina kenijskih specijalaca stiglo je na Haiti, u okviru multinacionalne misije, koju su odobrile UN, da formiraju osnovu kontingenta snaga od 2500 ljudi i obezbede društvene i vladine objekte. Jedinice na Haiti treba da pošalju Benin, Čad, Bahami, Jamajka, Barbados, Surinam i Bangladeš.

Haiti doživljava decenijama dugu društveno-političku krizu koja se pogoršala od ubistva predsednika, Žovenela Moisa, jula 2021. godine, nakon čega je počelo nasilje bandi u prestonici.

Bande su u februaru paralisale život u Port-o-Prensu nakon čega je proglašeno vanredno stanje. Prelazni predsednički savet Haitija izabrao je krajem maja regionalnog direktora fonda Unicefa Harija Konila na mesto premijera za prelazni period.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading