DANAS SE ODRŽAVAJU PREDSEDNIČKI IZBORI U VENECUELI - NA DAN ROĐENJA UGA ČAVEZA: Jedan čovek mogao bi da okonča Madurovu vladavinu?!

Autor:

Svet

28.07.2024

00:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ankete javnog mnjenja Edmundu Gonzalesu sada daju 20, pa čak i 30 postotnih poena više nego Nikolasu Maduru

DANAS SE ODRŽAVAJU PREDSEDNIČKI IZBORI U VENECUELI - NA DAN ROĐENJA UGA ČAVEZA: Jedan čovek mogao bi da okonča Madurovu vladavinu?!

Foto: Tanjug/AP

Kada je u aprilu istaknut kao predsednički kandidat opozicije, za Edmunda Gonzalesa čuli su samo malobrojni u Venecueli, južnoameričkoj zemlji koja ima oko 28 miliona stanovnika.

Ipak, sada taj 74-godišnjak predstavlja "novo lice nade": sutra su predsednički izbori u Venecueli, a Gonzales bi, prema anketama javnog mnjenja, mogao da pobedi Nikolasa Madura.

Foto: Tanjug/AP

Marija Korina Maćado

Još nedavno je Edmundo Gonzales bio penzionisani diplomata i deda četvoro unučadi bez ikakvih političkih aspiracija.

Dane je provodio pisanjem akademskih radova i govora na konferencijama, razvoženjem unučadi na časove muzike i hraneći na balkonu svoje četiri živopisne tropske papagaje, tzv. gvakamaje.

Međutim, onda se njegov život iz temelja promenio i sada je u poslu 20 sati na dan.

- Dvaput dnevno moram da brišem poruke koje mi stižu na telefon. Obrišem 150 poruka. Idem da spavam u 1 nakon ponoći, a u 4 ujutro sam ponovo na nogama i radim. Nikad nisam zamišljao da ću se naći u ovakvoj situaciji - rekao je Gonzales novinarima New York Timesa koji su ga posetili u njegovom domu u Karakasu.

Foto: Tanjug/AP

Marija Korina Maćado

Edmundo Gonzales rođen je u porodici skromnog imovinskog stanja u gradiću La Viktorija, oko 80 kilometara zapadno od Karakasa.

Bio je najmlađi od troje dece, majka mu je bila učiteljica, a otac trgovac koji ga je odvraćao od njegovog dečačkog sna da postane diplomata, nazivajući to "zanimanjem za bogate ljude".

Ipak, otac ga nije pokolebao pa je Edmundo Gonzales diplomirao međunarodne odnose na Centralnom univerzitetu Venecuele u Karakasu.

Njegove kolege sećaju ga se kao dobrog studenta i pomirljivog mladog čoveka u burno doba visokih napetosti kada je među mladima bila sve popularnija komunistička ideologija.

Nakon što je 1970. godine diplomirao, otisnuo se u diplomatiju, najpre u El Salvador i Belgiju, a zatim i u SAD gde je magistrirao međunarodne poslove na Američkom univerzitetu u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/AP

Marija Korina Maćado

Početkom 1990-ih bio je ambasador Venecuele u Alžiru, a 1999. godine novoizabrani predsednik Ugo Čavez postavio ga je za ambasadora u Argentini.

Nakon što se 2002. godine vratio u Venecuelu, Gonzales se povukao iz diplomatije.

Iako je tokom diplomatske službe bio apolitičan, Gonzales je 2008. godine postao aktivan u koaliciji opozicionih stranaka Mesa de la Unidad Democrática (MUD), suprotstavljenih predsedniku Ugu Čavezu.

Kada je 2013. godine Čavez preminuo nakon dvogodišnje borbe s rakom, nasledio ga je Nikolas Maduro, bivši vozač i sindikalni aktivista.

Foto: Tanjug/AP

Edmundo Gonzales

Danas Venecuela nije samo zemlja pogođena dubokom krizom nego i zemlja u kojoj su siromaštvo, glad i nedostatak vitalnih lekova postali nepodnošljivi.

Iz zemlje je poslednjih godina pobegla gotovo četvrtina stanovništva, odnosno osam miliona ljudi, među kojima i dvoje Gonzalesovih unuka koji sada žive u Španiji.

Kao član MUD-a, Gonzales se uglavnom iza scene bavio savetovanjem opozicionih političara o pitanjima međunarodnih odnosa, a onda je 2021. godine postao predsednik Upravnog odbora te koalicije.

Za tu ulogu nije se znalo sve dok nije objavljena njegova predsednička kandidatura.

Foto: Tanjug/AP

Edmundo Gonzales

Opoziciona liderka Marija Korina Maćado (56) koja je na predizborima u jesen prošle godine osvojila više od 90 posto glasova, postala je ozbiljna pretnja Maduru.

Međutim, u januaru je Vrhovni sud diskvalifikovao Maćado zbog, kako su sudije tvrdile, finansijskih nepravilnosti pre deset godina u venecuelanskom parlamentu.

Kao prvi izbor za opozicionu kandidatkinju tada je izronila univerzitetska profesorka Korina Joris (80), ali kada je i njoj onemogućena kandidatura, opozicija se složila oko tada slabo poznatog Gonzalesa.

Ipak, u protekla tri meseca Edmundo Gonzales je velikim delom zahvaljujući i angažmanu Marije Maćado, postao omiljen širom Venecuele.

Foto: Tanjug/AP

Nikolas Maduro

Sada mu ankete javnog mnjenja daju 20, pa čak i 30 postotnih poena više nego Maduru.

Mnogim građanima je "Edmundo Presidente", kako ga zovu pristalice, prihvatljiv kao pomirljiv čovek, a on je u intervjuima rekao da je otvoren za razgovore s Madurovom vladom kako bi osigurao neometan prenos vlasti.

I Madurov sin je ovih dana u razgovoru za El País rekao da će u slučaju poraza njegov otac otići u opoziciju.

međutim, malo ko veruje da će Nikolas Maduro mirno priznati poraz na izborima koji se održavaju na rođendan Uga Čaveza.

(Republika/Jutarnji.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading