OVAKO SU RUSI ČESTITALI AMERIMA DAN NEZAVISNOSTI: Šok prizor ispred ambasade SAD u Moskvi (FOTO)

Autor:

Svet

19.07.2024

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored mesta gde je postavljen plakat montirana je i scena na kojoj će večeras ruski pevač Šaman održati koncert

OVAKO SU RUSI ČESTITALI AMERIMA DAN NEZAVISNOSTI: Šok prizor ispred ambasade SAD u Moskvi (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Američka ambasada u Moskvi

Ispred američke ambasade u Moskvi postavljen je plakat sa "čestitkom" povodom Dana nezavisnosti SAD.

Na plakatu je predstavljen muškarac u uniformi na samrtnom odru kao simbol NATO.

Prva dva slova u reči nezavisnost su zacrnjena tako da se američkim diplomatama čestita, zapravo, Dan zavisnosti.

Muškarac je privezan na infuziju a svaka od cevčica vodi ka zastavici zemlje koje su SAD uništile svojim angažovanjem - Ukrajine, Avganistana, SFR Jugoslavije, Iraka i Vijetnama.

Pored mesta gde je postavljen plakat montirana je scena na kojoj će večeras ruski pevač Šaman održati koncert-miting zbog nezakonite blokade ruskih korisnika Jutjuba, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, Sverdlovski regionalni sud osudio je novinara Wall Street Journal-a, Ivana Gerškoviča, na 16 godina zatvora u koloniji maksimalnog obezbeđenja pod optužbom za špijunažu. Državno tužilaštvo zatražilo je 18 godina zatvora za novinara.

Prema istražiteljima, Gerškovič je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio tajne informacije u regionu Sverdlovsk o aktivnostima odbrambenog preduzeća Uralvagonzavod.

Geršković nije priznao krivicu u ovom slučaju. Sud je istragu završio na dve sednice, koje su održane iza zatvorenih vrata: 26. juna i 18. jula.

Tokom drugog sudskog ročišta, saslušan je Vjačeslav Vegner, poslanik zakonodavne skupštine Sverdlovske oblasti.

Nakon Gerškovićevog hapšenja u martu 2023, Vegner je rekao da se sastao sa novinarom tokom njegove posete Uralu.

Prema njegovim rečima, dopisnika WSJ zanimao je odnos ljudi prema Vagnerovim privatnim vojnim preduzećima, rad industrijskih preduzeća i pitanja vezana za podršku stanovništva "specijalnoj vojnoj operaciji".

Ivan Gerškovič je uhapšen u Jekaterinburgu u martu 2023. FSB je tada saopštio da je navodno prikupljao tajne informacije o jednom od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Novinari iz celog sveta su više puta tražili oslobađanje Gerškovića. Američke vlasti saopštile su da nastavljaju da rade na vraćanju novinara u njegovu domovinu.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, je 17. jula potvrdio da se pitanje razmene Gerškoviča razmatra na nivou specijalnih službi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading