PREOKRET U FRANCUSKOJ! Makron doneo potpuno neočekivanu odluku?!

Autor:

Svet

12.07.2024

18:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka dolazi nakon drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora i osvajanja mandata od strane levičarske koalicije Novi narodni front

PREOKRET U FRANCUSKOJ! Makron doneo potpuno neočekivanu odluku?!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, priprema se da prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala u utorak, 16. jula, prenosi Le Figaro pozivajući se na svoja saznanja.

Tokom sastanka u Jelisejskoj palati, u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanina, bivše premijerke Elizabet Born i samog Atala, šef države je precizirao svoje namere.

Foto: Tanjug/AP

Marin Le Pen

Atal je ponudio ostavku dan posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade" kako bi "obezbedio stabilnost zemlje".

Ova odluka dolazi nakon što je levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila 182 mesta u parlamentu, dok je politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno, osvojio 168 poslaničkih mesta. Na trećem mestu je ultradesničarska partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen sa osvojenih 143 mesta.

Foto: YouTube/Global News/Printscreen

Gabrijel Atal

Planovi za smenu

Prema saznanjima Le Figaro, Emanuel Makron je odlučio da prihvati ostavku premijera Atala nakon sastanka u Jelisejskoj palati.

Ova odluka dolazi nakon drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora i osvajanja mandata od strane levičarske koalicije Novi narodni front.

Makronova odluka da prihvati Atalovu ostavku pokazuje njegovu spremnost da preuzme odgovornost za promene u vladi i omogući novu političku dinamiku u Francuskoj.

Foto: Tanjug/Mohammed Badra, Pool via AP

Emanuel Makron

Reakcije na ostavku

Iako je premijer Atal ponudio ostavku već dan posle izbora, predsednik Makron je u početku odbio istu, tražeći od Atala da ostane na funkciji kako bi obezbedio stabilnost zemlje. Međutim, nakon daljih razmatranja, Makron je odlučio da prihvati Atalovu ostavku, otvarajući put ka formiranju nove vlade i političkim promenama u zemlji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Gabrijel Atal

Politička situacija u Francuskoj

Nakon drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u parlamentu, dok je politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno, osvojio 168 poslaničkih mesta.

Na trećem mestu je ultradesničarska partija "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen sa osvojenih 143 mesta.

Ovi rezultati pokazuju značajnu promenu političke dinamike u Francuskoj, što je verovatno uticalo na Makronovu odluku da prihvati Atalovu ostavku i omogući formiranje nove vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading