REKORDNA IZLAZNOST DO 17 ČASOVA NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ! Najveća još od 1981. godine! Cela nacija na biralištima!

Autor:

Svet

07.07.2024

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovi podaci su zasnovani na informacijama francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova

REKORDNA IZLAZNOST DO 17 ČASOVA NA IZBORIMA U FRANCUSKOJ! Najveća još od 1981. godine! Cela nacija na biralištima!

Foto: Tanjug/AP

U drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji se održava danas, do 17 časova glasalo je 59,71 odsto glasača, što predstavlja najveću izlaznost na parlamentarnim izborima u zemlji u poslednjih 43 godine.

Podatak da je izlaznost u isto vreme 1981. godine iznosila 61,4 procenata, dodatno naglašava značaj ovog trenutnog događaja.

Foto: Tanjug/AP

Izbori u Francuskoj

Rekordna izlaznost u drugom krugu izbora

U prvom krugu izbora, održanom nedelju dana ranije, izašlo je 59,39 odsto birača. Sada, oko 49 miliona birača upisanih u biračke spiskove ima priliku da glasa u drugom krugu parlamentarnih izbora, a očekuje se da će se procene i rezultati biti saopšteni od 20 časova.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron na glasanju sa suprugom

Odlučuje se o 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini

Današnji izbori odnose se na odlučivanje o 501 od 577 mesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta.

Preostalih 76 mesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja, što dodatno naglašava značajnost današnjeg drugog kruga izbora u Francuskoj.

Foto: Tanjug/AP

Marin Le Pen

Politčki balans nakon prvog kruga

Nakon prvog kruga izbora, krajnje desničarsko "Nacionalno okupljanje" (RN) i njegovi saveznici zauzeli su vođstvo sa osvojenih oko 34 odsto glasova, dok je levičarska koalicija "Novi narodni front" osvojila 29 odsto glasova.

Centristička koalicija "Zajedno", kojoj pripada i stranka "Preporod", francuskog predsednika Emanuela Makrona, zauzela je treće mesto.

Foto: Tanjug/Pool via AP/Mohammed Badra

Makron na glasanju

Ovi rezultati su od izuzetnog značaja za političku scenu Francuske i šire, a odluke donesene na današnjim izborima mogu imati dugoročne posledice.

S obzirom na rekordnu izlaznost, jasno je da su građani Francuske svesni važnosti svog učešća u političkom procesu i snažno se angažuju u oblikovanju budućnosti zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading