TAJVAN KUPUJE MOĆNO ORUŽJE OD AMERIKANACA! Kina u panici, ovo im može POMRSITI konce ukoliko se odluče za invaziju

Autor:

Svet

19.06.2024

16:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i izrazila je bes zbog prodaje oružja od strane Sjedinjenih Država

TAJVAN KUPUJE MOĆNO ORUŽJE OD AMERIKANACA! Kina u panici, ovo im može POMRSITI konce ukoliko se odluče za invaziju

Foto: X/Printscreen/@TaiwanNewsEN

Sjedinjene Države su odobrile prodaju više od 1.000 naoružanih dronova Tajvanu u vrednosti od 360 miliona dolara.

Ova isporuka dolazi u trenutku kada Kina vrši pritisak na vlasti u Tajpeju, organizujući vojne vežbe oko ostrva i nadletanje ratnih aviona u blizini.

Tajvan tvrdi da Kina pojačava svoje asimetrične ratne sposobnosti, imajući u vidu uspešnu taktiku korišćenu tokom rata u Ukrajini.

Novi paket vojne opreme

U okviru novog paketa vojne opreme, Tajvan će dobiti ukupno 720 raketa tipa "switchblade" zajedno sa sistemom za kontrolu paljbe vrednih 60 miliona dolara, kao i municiju i komponente za mali borbeni dron Altius 600M u vrednosti od 300 miliona dolara.

Raketa tipa "switchblade" izgleda kao mali dron sa fiksnim krilima i predstavlja jeftinu precizno vođenu raketu, koja se može lansirati sa različitih platformi i ima domet od 30 kilometara.

Proizvođač "AeroVironment" tvrdi da su se ovi dronovi dobro pokazali u odbrani Ukrajine od Rusije.

Reakcije i komentari

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i izrazila je ljutnju zbog prodaje oružja od strane Sjedinjenih Država.

Kineski ministar odbrane admiral Dong Jun kritikovao je "mešanje spoljašnjih snaga zbog prodaje oružja" i "legalnih zvaničnih kontakata" sa Tajvanom, očigledno misleći na SAD.

 

 

Dalji planovi Tajvana

U današnjem saopštenju predsednička kancelarija Tajvana zahvalila je Sjedinjenim Državama i istakla da će "nastaviti da jača svoje sposobnosti za samoodbranu i asimetrično ratovanje kako bi poboljšao naše odvraćanje."

Takođe, najavili su saradnju sa zemljama sa sličnim idealima "na očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima."

Prodaja američke vojne opreme Tajvanu

Ova prodaja oružja samo je deo šireg trenda. Od 3. juna, odobrena je isporuka oružja i opreme u iznosu od 19,6 milijardi dolara, uključujući različite asimetrične sisteme naoružanja.

Stručnjaci su pozvali Tajvan da više nabavlja asimetrično naoružanje, kako bi bilo lakše da se suprotstavi Kini nego sa konvencionalnim naoružanjem u slučaju kineske invazije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading