POLAGANA SMRT CRNOMORSKE FLOTE: Ukrajinci naneli još jedan težak udarac ruskoj mornarici (VIDEO)

Autor:

Svet

03.06.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusi su u Krimu ostavili potencijalno desetine manjih brodova, desantnih plovila i patrolnih brodova za svakodnevne operacije oko Krima.

POLAGANA SMRT CRNOMORSKE FLOTE: Ukrajinci naneli još jedan težak udarac ruskoj mornarici (VIDEO)

Foto: X/Tracey SBU Fella/Printscreen

U 27 meseci napada raketama, krstarećim projektilima i eksplozivnim dronovima, Ukrajina je potopila ili teško oštetila više od desetak velikih ratnih brodova ruske Crnomorske flote.

Zabrinuti zbog gubitka ostatka flote, ruski pomorski zapovednici naredili su preostalim plovilima da se povuku i premeste iz luka u okupiranom Krimu u, navodno, sigurnije luke u južnoj Rusiji.

Međutim, Rusi su u Krimu ostavili potencijalno desetine manjih brodova, desantnih plovila i patrolnih brodova za svakodnevne operacije oko Krima. Stoga su se Ukrajinci usmerili na ove manje brodove i čiste ih iz okupiranih voda, piše Forbes.

U rano jutro u četvrtak mornaričke udarne snage Grupe 13, ukrajinske obaveštajne uprave, usmerile su svoje dronove-brodove Magura V5, svaki dugačak oko 5 metara i natovaren stotinama kilograma eksploziva, prema zalivu Vuzka na zapadnom Krimu.

Ruski avioni pokušali su presresti dronove, ali barem nekoliko ih je prošlo i stiglo do zaliva. Ruski artiljerci otvorili su vatru i nisu uspeli zaustaviti napad.

Ubrzo su dronovi-brodovi pogodili četiri patrolna broda KS-701 koja pripadaju ruskoj Federalnoj službi bezbednosti. Dva broda su potonula, prema ukrajinskoj obaveštajnoj službi. Dva druga su oštećena.

Petina Crnomorske flote FSB-a, koja se sastoji od otprilike 20 KS-701, privremeno ili trajno je stavljena van funkcije kao rezultat jednog napada. Posebno valja istaknuti odvojene ukrajinske napade istog dana, navodno korištenjem krstarećeg projektila Neptun ili raketa ATMS, koji su oštetili dva ruska trajekta čija je glavna misija prevoz zaliha preko Kerčkog moreuza u istočni Krim.

To je polagana smrt za ono što preostaje od ruske pomorske sposobnosti na Krimu. KS-701 dužine 8.5 metara nisu teško naoružani, ako su uopše naoružani. 

- Okupatori su koristili ova sredstva za logistiku i patroliranje područjem vode blizu privremeno okupiranog poluostrva - objasnila je ukrajinska obaveštajna uprava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading