ŠTA SAD OVO ZNAČI: Direktor CIA iznenada se sastaje sa šefom Mosada i katarskim premijerom! Ovo može da znači samo jedno

Autor:

Svet

24.05.2024

11:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak na visokom nivou biće prvi otkako su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca propali pre dve sedmice nakon što je Hamas odgovorio na predlog američkih, katarskih i egipatskih posrednika predlozima izmena u sporazumu koje su i SAD i Izrael ocenili kao neprihvatljive

ŠTA SAD OVO ZNAČI: Direktor CIA iznenada se sastaje sa šefom Mosada i katarskim premijerom! Ovo može da znači samo jedno

Foto: Wikipedia, Pixabay

Direktor CIA Vilijam Berns sastaće se narednih dana u Evropi sa šefom Mosada Davidom Barneom i katarskim premijerom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, u nastojanju da se ožive pregovori za oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas, izjavila su dva neimenovana američka i izraelska zvaničnika za Tajms of Izrael.

Portal prenosi da su ovi zvaničnici rekli da nije poznato da li će i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih sastanaka, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima.

Sastanak na visokom nivou biće prvi otkako su pregovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca propali pre dve sedmice nakon što je Hamas odgovorio na predlog američkih, katarskih i egipatskih posrednika predlozima izmena u sporazumu koje su i SAD i Izrael ocenili kao neprihvatljive.

Izraelski ratni kabinet prethodno je ovlastio pregovarački tim Izraela da nastavi indirektne razgovore sa Hamasom.

Predlog je predviđao postepeno oslobađanje 128 preostalih izraelskih talaca, počev od oslobađanja 33 žene, starijih i bolesnih osoba tokom primirja u trajanju od šest sedmica.

U drugoj fazi trebalo je da budu oslobođeni preostali taoci uz razgovore o trajnom prekidu vatre.

Hamas je, u odgovoru na predloge posrednika koje je Izrael odobrio, između ostalog, odbio oslobađanje 33 taoca u prvoj fazi.

Hamas traži i trajno okončanje borbi u Pojasu Gaze umesto ograničenog primirja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading