JUŽNA KOREJA NA NOGAMA: Kim Džong Un šalje vojnike Rusiji, a evo koji je odgovor komšija na to

Autor:

Svet

18.10.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski raniije je optužio Severnu Koreju da šalje oficire da pomognu Rusiji, dok je generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao da u ovom trenutku nema dokaza o prisustvu Pjongjanga u ratu

JUŽNA KOREJA NA NOGAMA: Kim Džong Un šalje vojnike Rusiji, a evo koji je odgovor komšija na to

Foto: Tanjug/AP/Korean Central News Agency

Kabinet južnokorejskog predsednika Jun Suk Jela saopštio je danas da je slanje vojnika iz Severne Koreje u Rusiju "ozbiljna pretnja međunarodnoj bezbednosti" i da će na to odgovoriti svim dostupnim sredstvima.

Na sastanku sa ključnim obaveštajnim, vojnim i bezbednosnim zvaničnicima naglašeno je da je trenutna situacija vojnih odnosa između Rusije i Severne Koreje "ozbiljna pretnja ne samo za Južnu Koreju, već i za međunarodnu zajednicu", preneo je Rojters.

Južnokorejski zvaničnici istakli su da je verovatno da su neki severnokorejski vojnici u Rusiji uključeni u sukob u Ukrajini, ali nisu iznosili više detalja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski raniije je optužio Severnu Koreju da šalje oficire da pomognu Rusiji, dok je generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao da u ovom trenutku nema dokaza o prisustvu Pjongjanga u ratu.

Zvaničnici Južne Koreje i SAD naveli su da Severna Koreja isporučuje balističke rakete i drugu municiju Rusiji, što su negirali i Pjongjang i Moskva.

Kremlj je takođe odbacio tvrdnje Južne Koreje o slanju vojnih lica u Rusiju.

Kad pričamo o ratu u Ukrajini, iz Kupjanskog i Borovskog okruga Harkovske oblasti tokom dana evakuisano je 245 ljudi, uključujući 29 dece, saopštio je načelnik Harkovske regionalne vojne državne uprave Oleg Sinegubov.

- U regionu se nastavlja obavezna evakuacija stanovnika Kupjanskog i Borovskog regiona. Skoro 245 ljudi, od kojih 29 dece, stiglo je u jedan od logističkih centara u jednom danu. Ovde je svim ljudima obezbeđena prva pomoć - hrana, odeća, medicinska pomoć, pravna, psihološka podrška - naveo je on, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, dobrovoljački sektor Harkovske oblasti, posebno 17 javnih organizacija, u koordinaciji sa regionalnom administracijom, učestvuje u evakuaciji stanovništva sa leve obale Kupjanskog okruga.

- Uključeni su i policija, Državna služba za vanredne situacije, službe civilne zaštite regionalne administracije i međunarodni partneri - dodao je Sinegubov.

On je ranio izjavio da se zona aktivnih sukoba širi u pravcu Kupjanska, a stanovnicima se savetuje da se evakuišu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading