SEVERNA KOREJA ŠALJE 10.000 VOJNIKA U RUSIJU: Podrška invaziji na Ukrajinu!

Autor:

Svet

15.10.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i Severna Koreja su produbile vojne veze, a zapadne diplomate i stručnjaci naglašavaju da to pokazuje sve veću potrebu Moskve za resursima kako bi nastavila da vodi skupi rat u Ukrajini.

SEVERNA KOREJA ŠALJE 10.000 VOJNIKA U RUSIJU: Podrška invaziji na Ukrajinu!

Foto: Tanjug/AP

Danas je zapadni diplomata izjavio da je Severna Koreja poslala 10.000 vojnika u Rusiju kako bi pojačala svoje ratne napore protiv Ukrajine. Ova informacija je izazvala dramatičnu zabrinutost zbog produbljivanja vojnih veza između Moskve i Pjongjanga.

Iako je potvrđeno slanje vojnika, zapadni diplomata je izjavio da je nejasno kakva bi bila uloga ovih vojnika u konfliktu. Kontaktirano je i ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, ali do objavljivanja teksta nije stigao njihov odgovor. Takođe, ukrajinska vojna obaveštajna služba odbila je da komentariše ove navode.

Rusija i Severna Koreja su produbile vojne veze, a zapadne diplomate i stručnjaci naglašavaju da to pokazuje sve veću potrebu Moskve za resursima kako bi nastavila da vodi skupi rat u Ukrajini. Ranije ove godine, dve zemlje potpisale su pakt o međusobnoj odbrani tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu.

Kao deo alijanse, severnokorejska vojska je objavila da će se inžinjerska jedinica pridružiti ruskim snagama na terenu u Donjeckoj oblasti sledećeg meseca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da je partnerstvo između Rusije i Severne Koreje eskaliralo do tačke u kojoj Severna Koreja šalje osoblje na ukrajinske linije fronta zajedno sa oružjem. Putin je 14. oktobra Ruskoj Državnoj Dumi predao sporazum, koji predviđa da jedna nacija mora drugoj državi pružiti vojnu pomoć u slučaju napada.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading