OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA MRTVOG LIDERA HAMASA: Ovde je ubijen Jahja Sinvar (UZNEMIRUJUĆE)

Autor:

Svet

17.10.2024

21:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubijena su trojica operativaca

OBJAVLJENA FOTOGRAFIJA MRTVOG LIDERA HAMASA: Ovde je ubijen Jahja Sinvar (UZNEMIRUJUĆE)

Foto: Tanjug/AP Photo/Adel Hana, File

Danas je izraelska vojska i Šin Bet potvrdila da je lider Hamasa Jahja Sinvar ubijen u južnom Pojasu Gaze nakon godinu dana potere. Ovo predstavlja veliki uspeh za izraelske zvaničnike, a zajedničke akcije Šin Beta i IDF-a su dovele do eliminacije Sinvara.

Operacije 162. divizije i divizije Gaza

Tokom proteklih nedelja, snage 162. divizije i divizije Gaza su operisale u oblastima palestinske enklave gde se skrivali visoki zvaničnici Hamasa. Akcije su dovele do ubistva trojice operativaca, među kojima je identifikovan i Sinvar.

Republika

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ubijen Jahja Sinvar

Reakcije izraelskih zvaničnika

Izraelski predsednik Isak Hercog poručio je da je vreme da se oslobode preostali taoci iz Gaze, ističući da je Sinvar bio odgovoran za terorističke akte protiv izraelskih civila i ubistvo hiljada nevinih ljudi. Beni Ganc, predsednik izraelske Partije nacionalnog jedinstva, čestitao je izraelskoj vojsci na ovom važnom dostignuću.

- Ovo je važno dostignuće sa jasnom porukom - gonićemo svoje neprijatelje do kraja, bilo kada i bilo gde - napisao je na mreži X.

Reakcija izraelskog šefa diplomatije

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac naglasio je da je ubistvo Sinvara značajno vojno i moralno dostignuće za Izrael i pobedu celog slobodnog sveta protiv osovine zla radikalnog islama koju vodi Iran. On je takođe istakao da ova eliminacija stvara mogućnost za oslobađanje talaca i otvara put za promene u Gazi.

Ko je Jahje Sinvara?

Hamas još uvek nije izdao zvanično saopštenje o ubistvu Sinvara, a Izrael je sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi potvrdio identitet ubijenog Palestinca. Sinvar je imenovan za političkog vođu Hamasa početkom avgusta, a stoji iza napada na Izrael prošle godine. Važno je napomenuti da je Sinvar proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading