IZRAEL NANEO TEŽAK UDARAC LIBANSKOJ ORUŽANOJ GRUPI! UNIŠTEN HEZBOLAHOV ODRED 4.400: Godinama vladali tunelima smrti

Autor: M. J. - K. B.

Svet

06.10.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubijeno oko 250 boraca, kao i skladišta oružja koje je iz Irana stiglo u Liban, javlja Tajms of Izrael

IZRAEL NANEO TEŽAK UDARAC LIBANSKOJ ORUŽANOJ GRUPI! UNIŠTEN HEZBOLAHOV ODRED 4.400: Godinama vladali tunelima smrti

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je napala podzemni tunel na prelazu iz Libana u Siriju, dug 3,5 kilometara, koji je korišćen za transfer i skladištenje velikih količina oružja.

OBEZGLAVLJENI

Prema navodi IDF, tunelom je upravljala zloglasna Hezbolahova jedinica 4.400, koja je godinama sejala strah i bila je zadužena da tajnim kanalima isporučuje oružje iz Irana u Liban.

- U napadu je uništen tunel kroz koji je transportovano i skladišteno oružje, kao i vojne zgrade, koje su se koristile kao skladišta - navela je izraelska vojska.

Iranske rakete ispod zemlje

Na upozoravajućem snimku koji je libanski Hezbolah objavio u avgustu objavio vide se velika metalna vrata koja se otvaraju, a potom se ukazuju šuma i nebo, što sugeriše da su tuneli podzemni.

Video nosi naziv Imad 4, po imenu Imada Mugnijeha, komandanta Hezbolaha ubijenog 2008, a na zidovima tunela nalaze se njegovi posteri.

Ubrzo nakon što je Hezbolah objavio video, iranska ambasada u Bejrutu saopštila je da je Iran instalirao podzemne raketne stanice širom Libana koje bi mogle da pogode Izrael.

Prema dobro obaveštenim izvorima, koje citira Tajms of Izrael, tom prilikom je likvidirana čitava jedinica 4.400, tačnije 250 odabranih i prekaljenih boraca. Samo nekoliko dana ranije, arapski militanti su pretrpeli još jedan težak udarac kada su Izraelci u napadu na Bejrut ubili Muhameda Džafara, komandanta ove jedinice. On je stradao zajedno s komandantom Hosein divizije, iranske milicije koja deluje zajedno s Hezbolahom.

- Džafar je brat Hasana Kasira, ubijenog u napadu na kvart Mazeh u Damasku. Time je Hezbolah maltene obezglavljen jer je prethodno likvidiran i lider Hasan Nasralah, kao i njegov potencijalni naslednik Hašem Safiedin - javili su svetski mediji.

Karan: Naći će druge puteve

Ljuban Karan, nekadašnji vojni obaveštajac, za Srpski telegraf navodi da treba biti oprezan kada su izraelske tvrdnje u pitanju.

- Izrael neprestano traži povode i razloge da bombarduje određenu teritoriju, pa tako posmatram i ovaj napad. Ipak, čak i ako su uništili pomenuti tunel, to neće ništa promeniti. Što se tiče transporta naoružanja, Hezbolah će naći alternativne puteve i pravce, nije to problem za njih. Lično mislim da to nije preveliki udarac za Hezbolah.

GRAĐEN GODINAMA

Tunel, koji je deo mreže duge čak 400 kilometara, građen je 14 godina i nazivan je noćnom morom Tel Aviva zbog sumnje da se u njemu nalaze lanseri raketa kojim su gađane mete u Izraelu.

Hezbolah je nedavno objavio snimak na kom kamion s višecevnim bacačem raketa prolazi kroz dug, vijugav tunel, a za njim na motociklima borci ove formacije.

Kompleks je izgrađen po ugledu na slične baze u Iranu, moćnom pokrovitelju Hezbolaha kojeg snabdeva čak i balističkim raketama. Francuski list Liberasion navodi da Hezbolah čak od osamdesetih godina prošlog veka, uz pomoć Severne Koreje, u Libanu gradi podzemni odbrambeni sistem u očekivanju izraelske invazije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading