ZAPAD I UKRAJINA RAZMATRAJU KOMPROMIS ZA KRAJ RATA: Na stolu tzv. zapadnonemački model, evo šta to znači za Kijev

Autor:

Svet

05.10.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krajem septembra Volodimir Zelenski je u Vašingtonu predstavio Plan pobede Ukrajine u ratu, za koji se navodi da Belu kuću nije impresionirao.

ZAPAD I UKRAJINA RAZMATRAJU KOMPROMIS ZA KRAJ RATA: Na stolu tzv. zapadnonemački model, evo šta to znači za Kijev

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Zapadne diplomate i sve veći broj zvaničnika u Ukrajini slažu se da bi šema "teritorije za članstvo u NATO" mogla biti kompromis za okončanje rusko-ukrajinskog rata, piše Financial Times (FT).

Ovakvim pristupom Moskva će de fakto, ali ne i de jure, zadržati kontrolu nad teritorijama koje trenutno zauzima, a Kijev će od Alijanse dobiti članstvo u NATO i bezbednosne garancije.

Kako se ističe u publikaciji, to ne znači da ukrajinske vlasti i njihovi zapadni saveznici priznaju suverenitet Rusije nad teritorijama koje je zauzela od 2014. godine.

- Postoji prećutni dogovor da ove teritorije u budućnosti budu vraćene diplomatskim putem - piše FT.

Međitim, čak i ovo, razumljivo, ostaje osetljivo pitanje za Ukrajince, posebno kada se predstavlja kao osnova za kompromis sa Moskvom.

Što se tiče članstva Ukrajine u NATO, ono se može primeniti po takozvanom "zapadnonemačkom modelu", to jest, bezbednosne garancije će važiti samo za teritorije koje kontroliše Kijev. Ista stvar se dešavala i tokom Hladnog rata kada je SR Nemačka bila članica NATO, ali ne i DDR.

Krajem septembra Volodimir Zelenski je u Vašingtonu predstavio Plan pobede Ukrajine u ratu, za koji se navodi da Belu kuću nije impresionirao. Prema FT, jedna od tačaka Plana pobede je članstvo Ukrajine u NATO.

Džo Bajden bi mogao da promoviše ovu ideju pre kraja svog predsedničkog mandata u januaru 2025. godine, smatra izdanje. Visoki ukrajinski zvaničnik rekao je za FT da plan Zelenskog pomera ciljeve Ukrajine u ratu sa potpunog oslobađanja njene teritorije na okretanje borbi u korist ukrajinske vojske kako bi Rusiju doveo za pregovarački sto.

Ranije je magazin The Economist takođe uputio poziv da se postave stvarni ciljevi u ratu i "promeni kurs" da se Ukrajina brzo primi u NATO, a da Kijev, zauzvrat, odustane od planova u sadašnjoj fazi da ponovo zauzme sve teritorije koje je okupirala Rusija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading