"DOKAŽITE NAM DA NISTE NEPRIJATELJI, PA ĆEMO ZA STO": Ovo Amerika od ljutog rivala nije očekivala ni u snu! DA LI JE DOŠLO VREME PRIMIRJA?

Autor:

Svet

16.09.2024

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington bi mogao da u narednom periodu razmotri dosadašnji stav prema ovoj državi

"DOKAŽITE NAM DA NISTE NEPRIJATELJI, PA ĆEMO ZA STO": Ovo Amerika od ljutog rivala nije očekivala ni u snu! DA LI JE DOŠLO VREME PRIMIRJA?

Foto: Tanjug/AP

Iran bi mogao da direktno razgovara sa SAD ako Vašington ''u praksi'' pokaže da nije neprijateljski natrojen prema Teheranu, izjavio je danas iranski predsednik Masud Pezeškijan.

''Mi nismo neprijateljski nastrojeni prema SAD, oni treba da prekinu neprijateljstvo prema nama, pokazujući svoju dobru volju u praksi'', rekao je Pezeškijan, odgovarajući na pitanje da li će Teheran biti otvoren za direktne razgovore sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, prenosi Rojters.

Bivši američki predsednik Donald Tramp prekinuo je taj sporazum 2018, tvrdeći da je previše velikodušan prema Iranu i obnovio američke sankcije toj zemlji, dok je Teheran, kako podseća britanska agencija, zauzvrat počeo da postepeno krši ograničenja iz tog sporazuma.

Nakon što je preuzeo dužnost u januaru 2021, američki predsednik Džo Bajden pokušao je da vodi pregovore o oživljavanju nuklearnog pakta prema kojem Iran treba da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje američkih sankcija, kao i sankcija EU i UN.

Uprkos tome, Teheran je odbio da direktno pregovara sa Vašingtonom i to je činio uglavnom preko evropskih ili arapskih posrednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading