PENTAGON RAZOTKRIO LUKAVU TAKTIKU RUSA: Pogledajte zašto bombardere i lovce pokrivaju gumama!

Autor:

Svet

15.09.2024

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je prvi put primećena kako koristi gume za bombardere Tu-95 i Tu-160 u vazduhoplovnoj bazi Engels-2

PENTAGON RAZOTKRIO LUKAVU TAKTIKU RUSA: Pogledajte zašto bombardere i lovce pokrivaju gumama!

Foto: Profimedia

Rusija stavlja gume na bombardere i druge letelice kako bi zavarala i zbunila "tragače" za lansiranje krstarećih raketa i bespilotnih dronova, a kako one ne bi uparili fotografije pre lansiranja, potvrdila je viša američka vojna tehnološkinja!

Upravo je to ono što je portal "The War Zone" naveo da je najverovatnije objašnjenje za neobičnu taktiku Moskve koja se prvi put pojavila prošle godine.

 

 

Šuler Mur, glavni tehnološki oficir američke Centralne komande (CENTCOM), spomenula je rusku upotrebu guma za ometanje potencijalnih napada na vazdušne baze tokom razgovora za okruglim stolom o veštačkoj inteligenciji (AI) i srodne tehnologije.

Pre nego što je preuzela svoju sadašnju funkciju, Murova je bila glavni oficir za strategiju u "Operativnoj grupi 59" Centralne komande mornaričkih snaga SAD (NAVCENT), koja ima zadatak da eksperimentiše sa integracijom novih sposobnosti vođenih veštačkom inteligencijom i bez posade u pomorskim operacijama na Bliskom istoku.

 

 

- Neka vrsta klasičnog neklasifikovanog primera koji postoji je kao slika aviona odozgo, a vi tražite avion. I onda ako stavite gume na vrh krila, odjednom, mnogo kompjuterskih modela i vizija imaju poteškoća da identifikuju da je to avion - rekla je ona u okviru šire diskusije o AI modelima i skupovima podataka.

Rusija je prvi put primećena kako koristi gume kako bi zaštitila bombardere Tu-95 i Tu-160 u vazduhoplovnoj bazi Engels-2 od napada u jesen 2023.

Ovo je usledilo nakon brojnih ukrajinskih napada dronovima kamikazama na bazu koja se nalazi oko 500 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Kasnije su se pojavile slike drugih tipova ruskih aviona pokrivenih gumama. U otprilike u isto vreme, takođe se ispostavilo da su ukrajinske snage počele da koriste varijantu za kopneni napad domaće razvijene protivbrodske krstareće rakete Neptun za koju se kaže da koristi infracrveni tragač za snimanje.

Pre toga, ukrajinsko vazduhoplovstvo je takođe počelo da dobija praktično identične krstareće rakete "Storm Shadow" i "SCALP-EG", koje takođe koriste infracrvene tragače za snimanje da pronađu svoje ciljeve u završnim fazama leta.

Dok su neki sugerisali da bi gume mogle da obezbede određeni stepen dodatne fizičke zaštite od bespilotnih letelica i drugih pretnji, portal "The War Zone" je izneo detaljan slučaj, u kome se navodi da je ta taktika najverovatnije imala veze sa zavaravanjem tragača za uparivanje slika na sistemima za navođenje.

 

 

Tragači ove vrste su imuni na ometanje radiofrekventnog elektronskog ratovanja i takođe skeniraju potencijalne mete da bi proverili njihovu unapred učitanu biblioteku podataka, što pasivno čini oružje opremljeno njima težim za otkrivanje.

Druge mogućnosti ciljanja vođene veštačkom inteligencijom sada takođe počinju da se pojavljuju na bojnom polju u Ukrajini. Oni će verovatno nastaviti da se šire i na daleko manje složenim platformama koje se mogu masovno koristiti.

Šuler Mur iz CENTCOM iznela je taktiku korišćenja guma, kao primer zašto sistemi ciljanja vođeni veštačkom inteligencijom moraju da koriste modele i skupove podataka koji su lako "pristupačni" na različite načine da korisnici što bliže taktičkoj ivici kako bi bili zaista efikasni u napredovanju.

- Ne kažemo da moramo da imamo svoj interni tim za razvoj veštačke inteligencije. Ono što nam je potrebno je da naši korisnici bolje mogu da se bave modelima koji postoje. To znači da moraju biti u stanju da označe nove skupove podataka za koje misle da su relevantni za njih. Moraju biti u stanju da potisnu te označene skupove podataka da bi zatim ponovo obučili model da traži nešto drugačije - navela je ona i dodala:

 

 

- Ako ste bili u mogućnosti, u tom trenutku da korisnik kaže, identifikovao sam da je protivnik promenio ono što radi vizuelno sa gumama, vratiću se i početi da označavam da bih prilagodio sistem. Tražim drugačiji tip oblika aviona, ili tražim nijansu koja objašnjava promenu boje na vrhu krila, koja bi me možda mogla odvesti tamo. Ali ako vam treba šest meseci da dođete do tog odgovora, a onda sledećeg dana, oni kažu - O, savršeno. Nisu vam se dopale gume? U redu, stavićemo nešto drugo. I to lomi model.

Rusija koristi i druge modele kako bi sprečila napade i zavarala otkrivanje ciljeva. Neki brodovi su namerno farbani u druge boje kako bi teže bili otkriveni.

Majkl Džetlin, general američkog vazduhoplovstva, potvrdio je da i Pentagon koristi sisteme za zavaravanje:

- Naši mamci su sofisticirani. Mislim, ne možete jednostavno na pistu staviti avion tipa F 35 na naduvavanje i očekivati da svi misle da je to pravi avion - rekao je on.

Malo je verovatno da će američki vojni avioni uskoro izaći na pistu prekriveni gumama. U isto vreme, ta ruska taktika, za koju je sada potvrđeno da je zbunjivala tragače za slikama, odražava stvarna pitanja koja prevazilaze sukob u Ukrajini, piše Telegraf.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading