SPREMA SE NAJGORI RAT IKADA, BRUTALNA KLANICA SAMO ŠTO NIJE POČELA! Uzdrmaće svet ŽEŠĆE nego Ukrajina i Bliski istok!

Autor:

Svet

09.09.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj kompleksni region, sa svojim geopolitičkim i vojnim izazovima, zahteva pažljivo balansiranje interesa i diplomatsko rešenje kako bi se izbegao dalji sukob i osigurala stabilnost u regionu

SPREMA SE NAJGORI RAT IKADA, BRUTALNA KLANICA SAMO ŠTO NIJE POČELA! Uzdrmaće svet ŽEŠĆE nego Ukrajina i Bliski istok!

Foto: Shutterstock

Premijer Etiopije Abij Ahmed istakao je važnost odbrane Etiopije od mogućih napada, poručivši potencijalnim agresorima da dobro razmisle pre bilo kakvih akcija.

Iako nije direktno imenovao zemlje sa kojima su tenzije prisutne, ovaj upozoravajući ton dolazi u kontekstu sukoba sa Somalijom i Egiptom.

Spor oko Somalilenda i pomorskih sporazuma

Somalija je reagovala na pomorski sporazum između Etiopije i samoproglašenog Somalilenda, nazivajući ga aktom agresije.

Ova situacija dodatno je zakomplikovala odnose između dve zemlje, dok Somalija i dalje smatra Somalilend svojom teritorijom.

Somalilend, s druge strane, teži priznanju od strane Etiopije, a u zamenu za to nudi pristup moru.

Tenzije između Egipta i Etiopije oko reke Nil

Egipat je već duže vreme u sporu sa Etiopijom zbog izgradnje Velike etiopske brane "Preporod" na reci Nil.

Ovo je dovelo do planova Egipta da pošalje vojne snage u Somaliju, kao odgovor na vojni sporazum između Egipta i Somalije.

Premijer Ahmed istakao je da Etiopija nema nameru da izazove sukob, ali istovremeno naglasio sposobnost zemlje da se efikasno brani.

Borba protiv džihadista i prisustvo Afričke unije

Napetosti su dodatno pojačane dolaskom egipatskih vojnih aviona u glavni grad Somalije, simbolizujući jačanje odnosa između Egipta i Somalije.

Takođe, Egipat planira da pošalje vojnike koji će se pridružiti snagama Afričke unije u Somaliji, gde se već godinama vodi borba protiv džihadista, pre svega protiv grupe Al-Šabab.


Ovaj kompleksni region, sa svojim geopolitičkim i vojnim izazovima, zahteva pažljivo balansiranje interesa i diplomatsko rešenje kako bi se izbegao dalji sukob i osigurala stabilnost u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading