IRAN OPASNO ZAPRETIO RUSIJI: Teheran povukao CRVENU LINIJU, po cenu prekida savezništva?! Jednu stvar neće dozvoliti!

Autor:

Svet

06.09.2024

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski ministar spoljnih poslova Sajed Abas Aragči preduzeo je neobičan korak ukorivši Rusiju

IRAN OPASNO ZAPRETIO RUSIJI: Teheran povukao CRVENU LINIJU, po cenu prekida savezništva?! Jednu stvar neće dozvoliti!

Foto: Tanjug/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Nova iranska reformistička vlada upozorila je Rusiju da ne staje na stranu Azerbejdžana u graničnom sporu.  Iranski ministar spoljnih poslova Sajed Abas Aragči preduzeo je neobičan korak ukorivši Rusiju.

Aragčijeve primedbe bile su jasna referenca na odluku Moskve da podrži poziv Azerbejdžana za otvaranjem koridora istok-zapad kroz Jermeniju do eksklave Nahčivan na zapadu zemlje.

Foto: youtube/printscreen/İCTİMAİ TV

Jermenski borci tokom rata u Nagorno-Karabahu

- Regionalni mir, sigurnost i stabilnost nisu samo prioritet već i stub naše nacionalne bezbednosti. Bilo kakva pretnja sa severa, juga, istoka ili zapada teritorijalnom integritetu naših komšija ili prekrajanje granica potpuno su neprihvatljivi i crvena linija za Iran - poručio je Aragči. 

Moskva i Teheran bi trebali da potpišu novi sporazum o strateškoj saradnji

Ovaj sukob bi mogao imati šire geopolitičke implikacije, odnosno da posluži kao dokaz da je novoizabrana iranska vlada voljna da zauzme oštriji stav prema Moskvi u sklopu svojih napora da rebalansira spoljnu politiku.

Rusija i Iran treba da potpišu novi sporazum o strateškoj saradnji, ali sadržaj je još uvek otvoren za raspravu, a unutar iranske vlade postoje napetosti oko diplomatske cene produbljivanja vojnog saveza s Rusijom, piše Gardijan.

Foto: Tanjug/AP

Vazdušna dejstva Azerbejdžana po jermenskim pozicijama u Karabahu

 

Iran je ranije ove nedelje takođe pozvao ruskog ambasadora Alekseja Dedova kako bi izrazio svoje nezadovoljstvo stajalištem Moskve, rekavši da ne želi sukob na svojim granicama uz podsticaj Moskve. Iran se na severu graniči i s Jermenijom i Azerbejdžanom. 

Mohsen Rezaei, bivši glavni komandant Korpusa čuvara islamske revolucije i sekretar Saveta ekspeditivnosti, koje rešava pitanja između parlamenta i Saveta čuvara, rekao je: "Ponašanje ruskog državnika nije bilo prihvatljivo i u jasnoj je suprotnosti s njihovom izjavom o prijateljstvu s Iranom, ove nejasnoće treba rešiti."

Azerbejdžan pretio da će silom uspostaviti koridor 

- Nedostatak prikladnog odgovora Rusima u slučajevima prethodnih akcija protiv iranskih nacionalnih interesa uzrokovao je njihovu arogantnost. Treba im dati do znanja da strateška saradnja ne znači odricanje od naših interesa - naglasio je Ahmad Naderi, tvrdolinijaš iz parlamenta. 

Foto: AP/printscreen

Dronom pogođeni jermenski tenk u Karabahu

 

Iranski režim se kroz istoriju protivio nastojanjima Azerbejdžana i Turske da uspostave takozvani Zangezurski koridor između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahčivan jer bi takav koridor, prolazeći kroz najjužniju pokrajinu Jermenije, mogao da prekine pristup Irana Jermeniji, a potom i Evropi.

Azerbejdžan je nekoliko puta pretio da će uspostaviti koridor silom ako bude potrebno, što je potez koji bi verovatno izazvao daljnji rat s Jermenijom.

Vojni odbrambeni budžet Azerbejdžana je više od tri puta veći od Jermenije, a Baku je pokazao svoju vojnu nadmoć ponovo zauzevši okupirana područja u Nagorno-Karabahu u roku od 24 sata u septembru prošle godine.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom nedavne posete Vladimira Putina Bakuu rekao da Moskva podržava koridor i da Jermenija sabotira sporazum o njegovom otvaranju postignut uz posredovanje Rusije, preneo je Index.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading