POGINUO JOŠ JEDAN KOMANDAT HAMASA! U izraelskom napadu dronovima JOŠ DVA OPERATIVCA STRADALA!

Autor:

Svet

30.08.2024

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasio se IDF!

POGINUO JOŠ JEDAN KOMANDAT HAMASA! U izraelskom napadu dronovima JOŠ DVA OPERATIVCA STRADALA!

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, shutterstock

Komandant vojnog krila Hamasa u gradu Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali Visam Hazem poginuo je jutros zajedno sa još dvojicom operativaca u sukobima i napadima dronova, saopštili su Izraelske odbrambene snage (IDF), izraelska obaveštajna služba Šin Bet i policija.

IDF je naveo da su vojnici u toku operacije na severu Zapadne obale otkrili naoružane ljudi u automobilu u Dženinu, među kojima je bio Hazem, nakon čega su pripadnici granične policije otvorili vatru na automobil i ubili Hazema, dok su druga dvojica naoružanih napadača pobegli, a kasnije su poginuli u napadu drona, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je identifikovala dvojicu naoružanih napadača koji su poginuli u napadu drona kao Majsara Mašarka i Arafata Amera i optužila ih da su bili uključeni u napade, uključujući i na izraelske zajednice u blizini bezbednosne barijere na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska navodi da je u automobilu pronašla puške, pištolj i drugo oružje, a da u incidentu nije bilo povređenih vojnika.

Obe strane spremne na mir?

Palestinska militantna organizacija Hamas pozdravila je zahtev UN za humanitarnu pauzu u ratu u Gazi radi sprovođenja kampanje vakcinacije protiv dečije paralize, rekao je  danas za Rojters zvaničnik te grupe Basem Naim.

On je dodao da je Hamas speman da sarađuje sa međunarodnim organizacijama.

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize, rekao je Rik Piperkorn, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije za region.

On je napomenuo da će kampanja početi u centralnom Pojasu Gaze trodnevnom pauzom u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave

Piperkorn je dodao da postoji dogovor da se humanitarna pauza u svakoj zoni produži na četvrti dan ako bude potrebno, prenosi Rojters.
SZO je 23. avgusta potvrdila da je najmanje jedna beba paralizovana virusom poliomijelitisa tipa 2, što je prvi takav slučaj na toj palestinskoj teritoriji u poslednjih 25 godina.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) saopštila je u sredu da će kampanja vakcinacije biti sprovedena u koordinaciji sa izraelskom vojskom "kao deo rutinskih humanitarnih pauza koje će omogućiti stanovništvu da stigne do medicinskih centara u kojima će se vakcinisati".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading