"IRAN JE ODLUČIO DA NAPADNE IZRAEL!" Hitno oglašavanje ministra, Bajden se sastaje sa timom za nacionalnu bezbednost

Autor:

Svet

05.08.2024

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sjedinjene Države veruju da bi iranski napad mogao da dođe u narednih 48 sati

"IRAN JE ODLUČIO DA NAPADNE IZRAEL!" Hitno oglašavanje ministra, Bajden se sastaje sa timom za nacionalnu bezbednost

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, shutterstock, Tanjug/AP Photo

Iran je odlučio da napadne Izrael, saopštio je ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac "usred intenzivnog diplomatskog napora da se izbegne bilo kakva dalja vojna akcija koja bi mogla da izazove direktan rat između Islamske Republike i jevrejske države", piše Jerusalim post.

Iranska poruka je dostavljena Izraelu preko mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je direktno pozvao Kaca.

"Iran nas je obavestio da namerava da napadne Izrael", rekao je Kac, dodajući da "svet treba da traži cenu od Irana za svaku agresivnu akciju koju izvrši".

U razgovoru koji je Bageri vodio sa svojim bahreinskim kolegom Abdulatifom bin Rašidom Alzajanijem, on je govorio o odlučnosti svoje zemlje da odgovori na ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu prošle nedelje.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da ga je izvršio.

"Ćutanje prema širenju zlih dela cionističkog režima biće štetno po regionalnu stabilnost", kazao je iranski zvaničnik, dodajući da je ravnodušnost prema njegovim nedavnim potezima jednaka davanju podsticaja režimu.

Sjedinjene Države veruju da bi iranski napad mogao da dođe u narednih 48 sati.

Bajden će se sastati sa timom za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Džo Bajden će se kasnije sastati sa svojim timom za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o situaciji, dok je komandant američkog CENTCOM-a, general Majkl Erik Kurila, posetio Izrael i sastao se sa ministrom odbrane Joavom Galantom i načelnikom štaba ID Herclom Halevijem.

Galant je rekao da je poseta direktan prevod američke podrške Izraelu u delo. Odnos između Izraela i Sjedinjenih Država je nepokolebljiv.

"Razgovarali smo o koordinaciji odbrambenih aktivnosti i načinima proširenja međunarodne koalicije koja se suočava sa agresivnim akcijama Irana i njegovih zastupnika."

Bajden je razgovarao sa jordanskim kraljem Abdulahom o naporima da se deeskaliraju regionalne tenzije, uključujući trenutni prekid vatre i sporazum o oslobađanju talaca, navela je Bela kuća u opisu poziva, piše Džeruzalem Post.

"Predsednik je zahvalio Njegovom Veličanstvu na prijateljstvu i potvrdio nepokolebljivu podršku SAD Jordanu kao partneru i savezniku u promovisanju regionalnog mira i bezbednosti", dodaje se u saopštenju.

Jordan i SAD bili su deo koalicije od pet armija koje su se udružile u odbrani izraela kada je Iran napao Izrael u aprilu. U toj koaliciji su bile i Velika Britanija, Francuska, Izrael.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading