PUTIN DAJE OGROMNE BONUSE AKO RATUJETE U UKRAJINI! Novim regrutima basnoslovna cifra, ali...

Autor:

Svet

27.07.2024

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj žrtava na ukrajinskom frontu

PUTIN DAJE OGROMNE BONUSE AKO RATUJETE U UKRAJINI! Novim regrutima basnoslovna cifra, ali...

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska

Vlasti u Moskvi nude rekordan bonus za nove regrute koji će se boriti u Ukrajini, što ukazuje na poteškoće Rusije u povećanju broja trupa.

Ruski predsednik Vladimir Putin se suočava sa izazovima u regrutovanju vojnika dok ruska invazija na Ukrajinu ulazi u treću godinu.

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanin, uveo je jednokratni bonus od 1,9 miliona rubalja (oko 22.000 dolara) za stanovnike grada koji se priključe vojsci, prema saopštenju od utorka.

Regruti bi mogli zaraditi do 5,2 miliona rubalja (59.600 dolara) u prvoj godini službe.

Oni koji se pridruže borbi u Ukrajini mogu dobiti jednokratnu isplatu od 5.690 do 11.390 dolara za povrede, zavisno od težine, dok bi porodice poginulih vojnika mogle dobiti 34.150 dolara.

Veliki broj žrtava

Broj žrtava u ruskoj vojsci ostaje nepoznat, ali procene ukazuju na visok broj poginulih vojnika. Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je preko 70.000 ruskih vojnika verovatno ubijeno ili ranjeno samo u maju i junu, zbog velikih gubitaka na novom frontu u regionu Harkova.

Prema američkim obaveštajnim službama, Rusija je izgubila 87% aktivnih kopnenih trupa koje je imala pre invazije na Ukrajinu i dve trećine svojih tenkova. Na društvenim mrežama se pojavljuju snimci bespilotnih letelica koji prikazuju poginule ili teško ranjene ruske vojnike. Mnogi od tih vojnika se vraćaju na prve linije fronta, često protiv svoje volje. Ukrajinski vojnici često spominju takozvane "talase mesa" napade, gde ruski komandanti koriste brutalne taktike iscrpljivanja.

Kremlj aktivno traži nove borce za slanje na front. Putin je naredio povećanje broja vojnika za 170.000, čime bi ukupan broj ruskog vojnog osoblja dostigao preko 2,2 miliona, uključujući 1,32 miliona vojnika, prema dekretu objavljenom u decembru.

To je jednako povećanju veličine ruske vojske za 15 odsto i predstavlja drugo takvo proširenje vojske otkako je Putin pokrenuo invaziju.
 

Putin je u septembru 2022. naredio hitnu „delimičnu mobilizaciju“ ruskih građana nakon niza vojnih poraza, što je izazvalo optužbe u Moskvi. Mobilizacija je uključivala pozivanje vojnih rezervista i građana sa vojnim iskustvom.

Ova kampanja je izazvala žestoke demonstracije, naročito u regionima sa etničkim manjinama, gde su napori za mobilizaciju bili koncentrisani. Takođe, mnogi vojno sposobni muškarci su bežali iz zemlje kako bi izbegli regrutaciju.

Iako je mobilizacija obustavljena u novembru 2022. nakon što su zvaničnici rekli da je postignut cilj od 300.000 regrutovanih ljudi, Rusija i dalje regrutuje borce izvan svojih granica za rat u Ukrajini.

Rusija je regrutovala čak 15.000 Nepalaca da ratuju u Ukrajini, pri čemu su mnogi od njih ostali sa teškim povredama, dok je nepoznati broj njih nestao ili je mrtav.

Nepalski vojnik koji je razgovarao za CNN rekao je da su avganistanski, indijski, kongoanski i egipatski regruti među onima koji se obučavaju u ruskim vojnim akademijama za strane borce.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading