UNIŠTEN JOŠ JEDAN UKRAJINSKI AVION: Rusi objavili snimak iz vazduha, Kijev u problemu (VIDEO)

Autor:

Svet

04.07.2024

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva je u utorak izvestila da je s taktičkim raketnim sistemom Iskander-M izvršen napad na ukrajinske ratne avione u vazdušnoj bazi Mirhorod.

UNIŠTEN JOŠ JEDAN UKRAJINSKI AVION: Rusi objavili snimak iz vazduha, Kijev u problemu (VIDEO)

Foto: X/MAKS 24/Printscreen

Lovac MiG-29 ukrajinskih oružanih snaga uništen je u vazdušnoj bazi Dolgincevo u Dnjepropetrovskoj oblasti udarom ruskog mobilnog balističkog raketnog sistema kratkog dometa Iskander, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Posada mobilnog balističkog raketnog sistema kratkog dometa Iskander izvela je raketni udar na pistu aerodroma Dolgincevo. Kao rezultat, uništeni su borbeni avion MiG-29 ukrajinskih oružanih snaga, oružje vazduh-zemlja i vozila vazduhoplovnotehničke službe - saopštilo je Ministarstvo.

Rusi su objavili i snimak operacije iz vazduha. Na njemu se vidi trenutak snažne eksplozije i gusti oblak dima koji se potom diže visoko u vazduh. 

Moskva je u utorak izvestila da je s taktičkim raketnim sistemom Iskander-M izvršen napad na ukrajinske ratne avione u vazdušnoj bazi Mirhorod, pri čemu je uništeno pet operativnih višenamenskih borbenih aviona Su-27, dok su još dva oštećena. 

Podsetimo, ukrajinski vojnici na frontu koriste slikovit izraz za opisivanje ruske taktike s kojom se svakodnevno susreću. Nazivaju to "napadima ljudskim mesom", piše BBC.

Kako objašnjavaju, reč je o taktici u okviru koje Rusi šalju na ukrajinske položaje talase ruskih vojnika, a ponekad i desetak puta dnevno.

Potpukovnik Anton Bajev, iz brigade Hartija, ukrajinske Nacionalne garde, kaže da serija tih talasa ruskih vojnika može stići u samo nekoliko sati na njihove položaje na frontu severno od Harkova.

- Rusi uglavnom koriste ove jedinice da saznaju gde se nalazi naše naoružanje i da iscrpljuju naše jedinice. Naši momci drže položaje i bore se, a kada na tebe u jednom danu krene četiri-pet neprijateljskih talasa koje moraš neprestano da uništavaš, to je jako teško, ne samo fizički nego i psihički - kaže Bajev.

Ova taktika dovela je do neverovatnih ruskih žrtava, otkako je Moskva pokrenula poslednju ofanzivu pre dva meseca. Oko 1.200 ruskih vojnika bilo je ubijeno ili ranjeno svaki dan u maju i junu, što je prema zapadnim zvaničnicima najveća stopa od početka rata.

- Napadače obično brzo uoče dronovi, a Rusi ostavljaju svoje mrtve i ranjene na bojnom polju. Njihov glavni zadatak su napadi ljudskim mesom i naše potpuno iscrpljivanje - kaže potpukovnik Bajev. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading