OVO JE PREKRETNICA U RATU, SAD SE SVE MENJA: Ukrajinci sijaju od zadovoljstva, očekuje se reakcija Moskve

Autor:

Svet

04.06.2024

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD, Nemačka i druge zemlje odobrile su Kijevu da upotrebi različito naoružanje koje su dopremile u Ukrajinu za napade na rusku vojsku unutar granica Rusije

OVO JE PREKRETNICA U RATU, SAD SE SVE MENJA: Ukrajinci sijaju od zadovoljstva, očekuje se reakcija Moskve

Foto: Printscreen YT/CBS news

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak, izjavio je da je dozvola zapadnih sila Kijevu da upotrebi njihovo oružje za napade unutar Rusije važna odluka.

Kako je dodao, to će uticati na taktičku avijaciju Moskve i njenu sposobnost da deluje u pograničnim oblastima.

"Ovo će uticati na vođenje rata, planiranje kontraofanzivnih akcija i oslabiti sposobnosti Rusa da koriste svoje snage u pograničnim oblastima", saopštio je Jermak na platformi Telegram.

SAD, Nemačka i druge zemlje odobrile su Kijevu da upotrebi različito naoružanju koje su dopremile u Ukrajinu za napade na rusku vojsku unutar granica Rusije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da se predsednik Džozef Bajden odlučio na takav korak nakon što je Ukrajina tražila odobrenje da koristi američko oružje za napade na Rusiju zbog toga što su ruske snage poslednjih nekoliko nedelja pojačale napade na grad Harkov na severoistoku Ukrajine.

Podsetimo, u utorak je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila da Kijev može koristiti holandske F-16 da gađa rusku teritoriju.

Pre toga je nemački general Kristijan Frojding, koji rukovodi specijalnim štabom za Ukrajinu pri nemačkom Ministarstvu odbrane izjavio je da je Nemačka dozvolila Ukrajini da koristi PVO sistem Patriot koji joj je donirala da obori ruske ciljeve iznad ruske teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading